Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Рада виправила закон про олігархів та відправила у відставку п'ятьох міністрів

Сьогодні, 3 листопада, під час свого засідання Верховна Рада України прийняла низку важливих законопроєктів. які стосуються закону про олігархів, а також кадрових змін в уряді.
Засідання Верховної Ради України, фото ілюстративне

Зокрема Верховна Рада усунула деякі неузгодженості у тексті ухваленого закону № 5599 про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (про олігархів). Так, уточнену редакцію статті 5 ухваленого закону підтримало 249 нардепів, статті 7 – також 249 нардепів і статтю 9 - 251 народний обранець.

Першим серед урядовців Верховна Рада вирішила звільнити Романа Абрамовського з посади міністра захисту довкілля та природних ресурсів України. Відповідне рішення підтримали 322 народних депутати.

Згодом ВРУ ухвалила постанову про звільнення Олексія Любченка з посади першого віце-прем’єр-міністра – міністра економіки України. Рішення підтримали 320 народних обранців. 

Варто зауважити, що сьогодні ще до фактичного звільнення Любченка НАБУ, САП спільно з СБУ почали обшуки в приміщеннях центрального апарату Державної податкової служби України, ДПС у Полтавській області, за місцем проживання посадових осіб органів податкової служби та низки фізичних осіб у Києві, Полтавській, Дніпропетровській та Запорізькій області. Видання УНН повідомляє, що обшуки здійснюють і у Любченка в рамках справи про так звані "скрутки". У СБУ повідомили, що, за попередньою інформацією, схема полягала у “покривані” шахраїв, які недоплачували податки, а також допомагали фіктивним підприємствам. В ході обшуків виявлено та вилучено документи, які підтверджують даний протиправний механізм. Зокрема факти, що фігуранти кримінального провадження сприяли мінімізації податкових платежів, так званим „скруткам“, а також виводили підконтрольні їм фіктивні підприємства із категорії ризикових.

Також Верховна Рада ухвалила постанову про звільнення Олега Уруського з посади віце-прем'єр-міністра – міністра з питань стратегічних галузей промисловості України. Рішення підтримали 342 нардепи.

329-ма голосами депутати відправили Олексія Резнікова з посади віце-прем’єр-міністра — міністра з реінтеграції тимчасово окупованих територій України, а 341-м голосом - Андрія Тарана з посади міністра оборони України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ