Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Рада затвердила законопроєкт про прозорість оборонних закупівель

На пленарному засіданні 7 лютого Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №8381 про прозорість оборонних закупівель. "За" проголосували 290 нардепів.

Про це повідомляє LB.ua.

Проєктом передбачається звітування про закупівлі, за виключенням товарів і послуг, що становлять державну таємницю. У пояснювальній записці нагадують, що видатки на безпеку та оборону на 2023 рік визначено у розмірі - 1 трлн. 141 млрд грн — або майже 50% всіх видатків України – 2 трлн. 640 млрд грн.

Запроваджується публікація звітів про оборонні закупівлі, що неопубліковані у період з 24 лютого 2022 року та станом на день набрання чинності цим Законом.

Як пише видання, державним замовникам (службам державних замовників) при цьому надається достатній проміжок часу для забезпечення такої публікації (30 днів - для набрання чинності частиною 3 статті 30 Закону України «Про оборонні закупівлі» та 60 днів - для оприлюднення звіту про оборонну закупівлю).

У звіті про договір про оборонну закупівлю, що укладений без використання електронної системи закупівель зазначатимуть відомості про:

  • найменування державного замовника (службу державного замовника);
  • назву предмета закупівлі (із зазначенням одиниці виміру щодо товарів);
  • ціну за одиницю товару, ціну робіт, послуг.

Варто наголосити, що це за умови, якщо вартість предмета закупівлі для товарів і послуг оборонного призначення дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а для робіт оборонного призначення та робіт для гарантованого забезпечення потреб безпеки і оборони - 1,5 мільйона гривень (крім відомостей про закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що становлять державну таємницю).

Також проєктом передбачено комплексну публікацію відомостей щодо складових вартості харчових продуктів (товарів) та інших видів послуг, що входять до узагальненої вартості послуг харчування.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ