Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Рак шийки матки: що варто знати та як запобігти захворюванню

Рак шийки матки – одне з найпоширеніших онкологічних захворювань у жінок. За статистикою, пік цієї недуги припадає на вік 40-45 років.

У 2023 році на Львівщині виявили 202 нові випадки захворювань на рак шийки матки. Щороку ця хвороба забирає життя тисяч жінок у світі. 

«З 202 нових випадків захворювань на рак шийки матки 88 – на першій стадії, 47 – на другій і, на жаль, 57 – на третій та четвертій стадіях», – розповів в.о генерального директора Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Олег Дуда.

На жаль, недуга небезпечна тим, що на ранніх стадіях вона розвивається непомітно. Тож поки ракові клітини розростаються і потрохи починають руйнувати роботу організму, жінка навіть не здогадується про це. І лише на пізніх стадіях майбутні пацієнтки починають відчувати неприємні симптоми.

Розвиток раку шийки матки: що впливає на появу захворювання?

Рак шийки матки виникає в клітинах нижньої частини матки – «шийки», яка з’єднується з піхвою. Причиною розвитку недуги є вірус папіломи людини, який передається здебільшого статевим шляхом. 

«Під час контакту з вірусом імунна система зазвичай намагається захистити організм. Але в частини жінок вірус може існувати та не проявлятись в організмі роками. Саме це сприяє процесу, який призводить до того, що деякі клітини шийки матки мутують і стають раковими», – розповідає завідувачка гінекологічного відділення № 2 Світлана Струк.

Лікарка зазначила, що в групі ризику – жінки, які курять, рано починають статеве життя, мають багато статевих партнерів, приймають оральні контрацептиви або мають знижену імунну систему. 

Лікування раку шийки матки

Залежно від стадії недуги лікування раку шийки матки буде відрізнятись. Наприклад, якщо на першій стадії буде достатньо хірургічного втручання, то на пізніших стадіях лікарі можуть запропонувати пацієнтці ще й хіміо- або променеву терапію. А от на занедбаних стадіях лікарі, на жаль, уже не зможуть підібрати ефективного спеціального лікування. Зазвичай на останніх стадіях фахівці надають лише симптоматичне лікування, тобто намагаються полегшити стан пацієнтки. Тому дуже важливо вчасно діагностувати захворювання і якомога раніше звернутись за допомогою до лікарів.

Світлана Струк розповіла, що коли хвороба вже прогресувала, у жінки можуть проявлятися перші симптоми: біль у попереку або внизу живота;

біль під час або після статевого акту; незрозумілі виділення з неприємним запахом; кровотеча.

«Якщо ви відчули один із цих симптомів, варто одразу звернутись до лікаря. Він скерує вас на відповідні обстеження й у разі потреби призначить необхідне лікування. Ці симптоми можуть свідчити й про інші захворювання, тому ігнорувати свій організм не можна. Радимо піти до фахівця і довіритись йому», – каже Світлана Струк. 

ПАП-тест допоможе вчасно виявити недугу

Фахівці Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру запевнили, що найлегше здолати недугу на ранніх стадіях. Тому вкрай важливо все ж не чекати появи симптомів, а вчасно проходити медичні огляди.

Найефективніший спосіб виявити рак шийки матки на ранній стадії – регулярний ПАП-тест (цитологічний аналіз). Це мікроскопічне дослідження біоматеріалу, який беруть із шийки матки. Він показує стан клітин слизової оболонки каналу шийки матки. Проводять такий аналіз для виявлення патологічних змін і своєчасної діагностики раку шийки матки. Лікарі радять робити ПАП-тест кожній жінці, починаючи з 21 року. 

«Оскільки жінка не відчуває жодних симптомів, патологія потрохи розвивається і протягом кількох років може виникнути рак. Тому якщо у вас немає скарг, то дослідження ми рекомендуємо робити раз у 3 роки. Крім цього кожного року варто відвідувати гінеколога», – розповіла в.о завідувача цитологічної лабораторії Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру, цитоморфолог Оксана Лесь.

Проходити цитологічний аналіз фахівці радять на п’ятий-сьомий день після менструації. Перед оглядом гінеколога жінці варто утриматись від статевого життя впродовж двох-трьох днів. Крім цього, протягом 48 годин не можна спринцюватись, використовувати вагінальні свічки чи робити вагінальне ультразвукове дослідження.

«За допомогою спеціальної щіточки гінеколог бере зразки клітин шийки матки та передає їх у лабораторію. Там матеріал перевіряють на атипові зміни», – зазначає Оксана Лесь.

Як зменшити ризик захворювання на рак шийки матки?

Зменшити ризик захворювання на рак шийки матки може вакцинація від вірусу папіломи людини. В Україні зареєстровані дві вакцини, які можна використовувати для щеплень проти цього вірусу.

Завідувачка гінекологічного відділення № 2 Світлана Струк розповіла, що найчастіше вірус папіломи людини виявляють у 25 років. Саме тому вакцинацію рекомендують робити до початку статевого життя. 

Найкраще починати щеплення у віці 9 років, тоді його рекомендують ввести в організм лише двічі з інтервалом 5-6 місяців. З 15 років вакцинацію рекомендують проводити вже тричі. 

На жаль, в Україні вакцина від вірусу папіломи людини наразі не занесена до Національного календаря профілактичних щеплень. Все ж на Львівщині вакцинувати дівчаток до 14 років можна безкоштовно. 

Щоб дізнатись про наявність вакцини та як пройти щеплення, вам потрібно звернутись до свого сімейного лікаря. Він скерує вас до потрібного закладу й розповість про подальші кроки.

Фахівці Львівського онкоцентру закликають усіх жінок дбати про своє здоров’я, вакцинуватись та регулярно відвідувати гінеколога. Це не займе багато часу, але може врятувати найцінніше, що у вас є – життя. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ