Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

"Rapid Trident-2020" – практичний вектор нової стратегії національної безпеки

14 вересня, Президент Володимир Зеленський ввів у дію нову стратегію національної безпеки, яку перед тим схвалили на засіданні РНБО.

Стратегія визначає напрямки розвитку безпекового сектору та зовнішньополітичні пріоритети. У документі є багато згадок і жорстких визначень щодо держави-агресора та визначені амбітні завдання щодо НАТО.

Так в стратегії зазначено про ʺрозвиток особливого партнерства з Організацією Північноатлантичного договору з метою набуття повноправного членства України в НАТОʺ, при цьому набуття повноправного членства у блоці визначене як ʺстратегічний курс державиʺ.

Якщо порівняти нинішню стратегію із стратегією, ухваленою у 2015 році, то в останній йшлося лише про ʺформування умов для вступу в НАТОʺ. Проте Україна суттєво перевиконала плани щодо зближення з НАТО, адже у 2020 році Північноатлантичний Альянс офіційно надав нам статус ʺпартнера з розширеними можливостямиʺ.

Також у стратегії визначено кілька пріоритетів, які дуже важливі для зближення з НАТО. По-перше, реформа СБУ має відбутися за стандартами НАТО – Служба має перетворитися на ʺуповноважений держорган у сферах контррозвідувальної діяльності та охорони державної таємниці, головний орган у загальнодержавній системі боротьби з терористичною діяльністюʺ. Відповідний законопроект вже зараз знаходиться на розгляді у Верховній Раді.

І, по-друге, стратегія доручає ʺприскорити оборонну та безпекову реформи за нормами, принципами і стандартами НАТОʺ та зміцнити бойовий потенціал ЗСУ, зокрема, через ʺтрансформації професійної культури на основі доктринальних підходів і принципів командування й контролю, підготовки, освіти НАТОʺ.

В контексті реалізації нової безпекової стратегії практичним кроком та новим витком розвитку партнерства між Україною та НАТО слід розглядати й військові навчання ʺRapid Trident-2020ʺ, які зараз проходять у Яворівському районі на Львівщині. В цих навчаннях беруть участь близько 4000 військових з 10 країн-членів НАТО. Це наймасштабніші подібні військові вишколи за всю історію незалежної України.

Той факт, що Президент України Володимир Зеленський першим пунктом своєї робочої поїздки до Львівської області обрав саме відкриття військових навчань ʺRapid Trident-2020ʺ, свідчить про важливість партнерства з НАТО для української влади.

Так, 17 вересня, під час відкриття навчань на території Міжнародного центру миротворчості та безпеки, Володимир Зеленський заявив: ʺМоїм пріоритетом є сучасна, оснащена та боєздатна українська армія, адже саме вона може бути гарантом безпеки, миру та вільного розвитку незалежної України… Щоразу, під час зустрічі із міжнародними лідерами, я наголошую, що війна на Сході – це загроза не тільки для України, а й для всіх країн Європи та світуʺ. Президент зазначив, що повернення територій України і сильне військо – це його пріоритети.

Також Володимир Зеленський нагадав, що інтеграція в Північноатлантичний Альянс є стратегічною ціллю України. ʺМи повинні досягти взаємосумісності ЗСУ із відповідними структурами держав Альянсу, а також активізувати реформи, які дозволять отримати запрошення і приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТОʺ, – підкреслив Верховний Головнокомандувач.

За словами Президента, навчання ʺRapid Trident-2020ʺ – важливий крок на шляху до НАТО, вони мають підвищити рівень підготовки й оперативності українських військ, а також покращать сумісність штабів України, США та інших членів НАТО.

Президент України впевнений, що й українські військові передадуть міжнародним партнерам унікальний бойовий досвід, набутий ними з початком війни у 2014 році. А самі навчання зроблять відносини між військовими-учасниками ще більш міцними та дружніми. Також Глава держави подякував міжнародним партнерам за підтримку у стримуванні російської агресії та допомогу в посиленні боєздатності української армії.

Як бачимо, попри численну необґрунтовану критику чинної влади, Україна не тільки не звертає зі шляху свого стратегічного курсу на зближення з НАТО, а й перевершує за темпами інтеграції з Альянсом своїх попередників.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ