Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Реформа управління відходами: який шлях обрати громадам

9 липня 2023 року набрали чинності норми Закону України «Про управління відходами». Він запускає реформу управління відходами та встановлює нові правила для органів місцевого самоврядування щодо управління побутовими відходами в громадах.

«До управління побутовими відходами потрібно підійти системно і економічно виважено:  найкращі відходи ті, які не утворилися, а ті що вже наявні, це не проблема, а цінний продукт для подальшої переробки. Результат від реалізації таких підходів не забариться і буде відчутий,  як для довкілля та здоров’я людей, так і для економіки країни в цілому», - вважає директор Компанії «Центр ЛТД» Олег Бота.

Ієрархія управління відходами передбачає таку послідовність заходів: запобігання утворенню відходів, підготовка до повторного використання відходів, перероблення відходів (рециклінг), відновлення та інша утилізація у т.ч. шляхом відновлення з виробленням енергії і насамкінець видалення на полігон.

Які загальні вимоги до управління побутовими відходами в громадах?

    • Відходи підлягають роздільному збиранню
    • Роздільне збирання стосується таких видів відходів, як папір, картон, пластик, скло і метал. 
    • Створюються умови для забезпечення роздільного збирання біовідходів, текстилю та інших відходів. 
    • Великогабаритні, ремонтні, небезпечні та відходи зелених насаджень збираються окремо
    • Житлові масиви обладнуються контейнерними майданчиками для роздільного збирання відходів.

Для чого потрібен Місцевий план управління відходами?

Місцевий план управління відходами –документ, що містить комплекс взаємопов’язаних завдань і заходів, спрямованих на забезпечення сталого управління відходами у громаді. Він розробляється робочою групою або зовнішніми експертами протягом одного року з дня набрання чинності регіональним планом управління відходами строком на 10 років. Документ є обов’язковим до розробки для всіх територіальних громад. 

До 9 січня 2024 року кожна громада має визначити адміністратора послуги з управління побутовими відходами. Адміністратор розподіляє кошти та контролює належне виконання послуг, укладає договори з надавачами послуг і з населенням, обліковує інформацію по оплаті, позивається до боржників та недобросовісних надавачів послуг, розраховує та виносить на затвердження тариф.

Забезпечити централізованими послугами управління побутовими відходами необхідно не лише всі населені пункти громади, але й усіх її мешканців, які мають сплачувати за користування послугами управління відходами.

Для чого потрібні муніципальні центри управління відходами в громадах?

Органи місцевого самоврядування можуть створювати муніципальні центри управління відходами. Центр може виконувати декілька функцій: сміттєрозвантажувальної станції, сортувальної лінії, пункту прийому вторсировини та пункту прийому вживаних речей для повторного використання людьми.

Що буде із сміттєзвалищами?

З 1 січня 2030 року експлуатація полігонів, звалищ, що не оснащені системами вилучення та знешкодження біогазу та фільтрату, системами моніторингу викидів в атмосферне повітря та моніторингу забруднення ґрунтів і підземних вод, забороняється. Ці вимоги не застосовуються, якщо суб’єкт господарювання виконує план приведення місця розміщення відходів у відповідність з вимогами законодавства згідно з графіком, визначеним умовами дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів. Більшості громад необхідно закривати та рекультивувати полігони, які знаходяться на їхній території. Особливо, це стосується численних сільських звалищ, оскільки їхнє переоснащення є економічно та екологічно недоцільним. Варто зазначити, що вивезення несортованих побутових відходів на полігони заборонене. 

Щоб зрозуміти, які кроки повинна здійснити Ваша громада, щоб налагодити якісне управління відходами, потрібно відповісти на наступні запитання: як громаді впровадити ієрархію управління побутовими відходами, яку систему збору відходів краще запровадити, чи потрібно створювати Муніципальний центр управління відходами, як пріоритизувати закриття звалищ, як впровадити нові підходи до організації полігонів ТПВ, чи потрібен громаді сміттєсортувалиний та сміттєпереробний завод, як ефективно співпрацювати в цій сфері із сусідніми громадами.

Не знаєте з чого почати? 

Фахівці Компанії «Центр ЛТД» допоможуть вам з пошуком відповідей, з розробкою місцевих планів управління відходами, проєктною документацією на сучасні полігони ТПВ, сміттєсортувальні та сміттєпереробні заводи, пошуком найкращих технологій і рішень,  приіоритизацією закриття звалищ, впровадженням нових підходів до організації полігонів ТПВ, використанням відходів як сировини для вторинної переробки та виробництва енергії.

Компанія «Центр ЛТД» має багаторічний досвід у сфері екології, проєктування та охорони праці. Вже 12 років поспіль спільно з органами місцевого самоврядування, бізнесом та інвесторами Компанія активно долучається до вирішення питань управління відходами в громадах по всій Україні.

З повним переліком послуг та досвідом роботи Компанії Ви можете ознайомитись на офіційному сайті  center-ltd.com.ua За фаховою консультацією телефонувати: +38 096 781 05 37, +38 067 725 54 32 або надсилати запитання на електроні пошти: [email protected]                    

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ