Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Реконструкцію даху Золочівського замку завершать до кінця року, - Цимбалюк

28 вересня голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк в рамках робочої поїздки у Золочівський район оглянув відділ Львівської галереї мистецтв – музей-заповідник «Золочівський замок». Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА.

Михайло Цимбалюк обійшов територію замку, оглянув експонати та скульптури. Також директор Львівської галереї мистецтв Борис Возьницький показав голові Львівської облдержадміністрації ту частину даху, яка провалилася цього літа внаслідок негоди, зазначивши, що на реконструкцію потрібно 1,5 млн грн і роботи потрібно завершити до зими.

Борис Возницький також повідомив, що вже виготовлена проектно-кошторисна документація на проведення комплексної реконструкції музею-заповідника «Золочівський замок», згідно із якою на проведення цих робіт потрібно 3,089 млн грн.

Михайло Цимбалюк  зазначив, що у вівторок відбудеться зустріч з Прем’єр-міністром України Миколою Азаровим, під час якої  буде йтиметься про виділення коштів на реконструкцію даху та вежі по лінії надзвичайних ситуацій з резервного фонду Кабінету Міністрів України.

 «До кінця року ці роботи необхідно обов’язково виконати, бо втрачається наша історична спадщина. До середини  листопада, до настання холодів, необхідно завершити усі основні роботи, щоб зберегти і приміщення, і стіни. До нового року потрібно повністю зробити дах, а з наступного року приступаємо до реконструкції споруд замку загалом. Я беру на себе фінансування із державного бюджету, а Борис Григорович Возьницький контролюватиме якість робіт», -сказав Михайло Цимбалюк.

Попередньо заплановано, що відновлювальні роботи проводитимуть фахівці Укрзахідпроектреставрації, які виконували подібні роботи у Збаражі та Бучачі Тернопільської області за сучасними технологіями.

Довідка.

Золочівський замок – пам'ятка оборонної архітектури ХVІІ ст. Замок Якуба Собєського побудований у 1634-1636 роках за проектом невідомого архітектора. У 1686 році на замовлення короля Яна ІІІ Собєського був відновлений і оздоблений творами мистецтва. Від багатого спадку у 1801 році залишилося небагато - лише невеликі землі з замком.

Відтоді кілька разів змінювались власники, поки замок не став власністю держави. На замковому дитинці розташований Великий палац, в якому відкрито експозицію інтер'єрів ХVІІ ст. та зали історії.

У Південній частині розташовано Китайський палац, який є одним з небагатьох зразків східної архітектури на українських землях. В ньому розташована експозиція Східних культур (мистецтво Японії, Китаю, Індії). В ансамблі Золочівського замку цікавими елементами оборонної архітектури є вежі-кавальєри, бастіони та вали.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ