Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Рева розповів як військовим перерахують пенсії

Перерахунок пенсій військовим пенсіонерам проводитиметься заднім числом з 1 січня 2018 року. Цей процес пройде в три етапи і почнеться після ухвалення закону про пенсійне забезпечення військовослужбовців. Про це в інтерв'ю Цензор.НЕТ сказав міністр соціальної політики Андрій Рева.

"Для військовослужбовців формульний перерахунок є нововведенням. Але наші підрахунки свідчать, що пенсії, розраховані за новим законом, для тих, хто збирається йти на пенсію, будуть вищими, ніж за старим. Найбільше пенсії зростуть у тих, хто брав участь у бойових діях у зоні АТО. Що стосується перерахунку пенсій військовим пенсіонерам, то він проходитиме в три етапи. На першому етапі перерахунок проводитиметься за тими матеріалами, які є в пенсійній справі, з урахуванням рівня середньої зарплати в Україні 3264 грн 40 коп. Потім кожний військовослужбовець може взяти довідку про своє забезпечення за будь-який період його служби і надати в Пенсійний фонд. Пенсійний Фонд вибере два роки з найвищими коефіцієнтами і зробить ще один перерахунок, знову з 1 січня. І, нарешті, з 1 грудня ми робимо третій перерахунок - уже за рівнем нової середньої зарплати в Україні - це 5266 грн", - зазначив він.

"Наші розрахунки показують, що в середньому пенсія повинна збільшитися на 2300 грн. Це в середньому. Загальна пенсійна формула, якої ми дотримуємося, така. 3764 грн 40 коп помножити на індивідуальний коефіцієнт страхового стажу. У 2018 року ми керуватимемося цифрою 5266. У 2019 - 5800. У 2020 - 6300. Тобто в міру збільшення середньої зарплати зростатиме цей показник, і за рівних для всіх показників у людини збільшується пенсія навіть залежно від року виходу на пенсію.

У нас сьогодні 544 тисячі пенсіонерів-силовиків. Якщо порівняти із загальною кількістю пенсіонерів - 11 млн 700 тисяч - їх не так багато. Для підвищення пенсій усім пенсіонерам (яке ми вже провели) на рік необхідно 60 млрд. А для військових пенсіонерів у 2018 році необхідно 10 млрд, у 2019 - 17 млрд грн. Тобто реально ми для військових направляємо значно більше грошей, ніж для цивільних. Якщо для цивільних підвищення відбулося в межах 30%, то для військових пенсіонерів (тих, хто вже на пенсії) ми виходимо на підвищення пенсій на 77%".

Міністр навів конкретний приклад підвищення пенсій для силовиків: "Ось реальний приклад. Є два майори з однаковою вислугою років. Один вийшов на пенсію у 2012 році, а другий - у 2016-му, вже маючи досвід війни. У першого пенсія - 1747 грн, у другого - 3930 грн (так як у нього бойові). Після перерахунку попередньо у першого буде 3275 грн, у другого - понад 5 тисяч".

Цензор.НЕТ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ