Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Резолюція Сейму Польщі не матиме юридичних наслідків для України, - Юрій Кміть

Резолюція про геноцид поляків на Волині з боку ОУН-УПА призведе до погіршення клімату українсько-польських стосунків, але інтереси України і Польщі у Європі переважать над тим, сталося багато десятиліть тому. Таку думку в розмові з кореспондентом Гал-інфо висловив експерт, керівник Українсько-Польської Правничої Спілки «Лексія консалт» Юрій Кміть.

На думку експерта, резолюція Сейму може викликати в українських сил бажання дати на неї відповідь, зокрема, підняти питання українських жертв від рук поляків. «Взаємних образ в українців і поляків є багато і можна зайти дуже далеко», - зауважив Юрій Кміть.

Причиною ухвалення резолюції він називає провокацію з боку російських спецслужб, які останнім часом активно підтримували і фінансували різноманітні радикальні маргінальні структури. Відтак, саме ці структури спровокували обговорення питань українсько-польської історії в суспільстві і винесення його на розгляд Сейму.

«Радикали і раніше хотіли порушити це питання в польському парламенті, але правляча тоді дружня до України «Громадянська платформа» не допустила цього. Нинішня коаліція «Право і справедливість» вчинила такий недружній до України жест, засвідчивши, що в її середовищі є радикальні впливи», - додав експерт.

На думку керівника українсько-польської спілки, інтереси України і Польщі у Європі нині є важливішими, ніж події багаторічної давності. Водночас резолюція Сейму стала сигналом того, що українські спецслужби недопрацьовують як в Польщі, так і в Україні.

Юридичних наслідків для України визнання поляків жертвами геноциду з боку ОУН-УПА не матиме, стверджує Юрій Кміть.

«Україна під час війни була окупована німецькими військами. Незалежної української держави тоді не існувало. Наслідки можуть бути хіба що для конкретних людей, які брали участь у вбивстві поляків, але події відбувалися дуже давно, тому вони можуть нести відповідальність хіба моральну», - додав Юрій Кміть.

Нагадаємо, сьогодні, 22 липня, Сейм Польщі проголосував за резолюцію "Про встановлення 11 липня Днем пам’яті поляків, жертв геноциду, вчиненого ОУН-УПА". За резолюцію проголосували 442 депутати, 0 – проти і 10 депутатів утрималися.

Основою резолюції став проект правлячої партії "Право і справедливість". Після прийняття поправок проект наголошує, що злочин мав місце у 1943—1945 роках.

Парламент хоче віддати данину "громадянам Другої Речі Посполитої, по-звірячому вбитим українськими націоналістами".

У резолюції висловлюється солідарність з Україною, яка бореться з зовнішнім агресором за територіальну цілісність. Підкреслюється, що єдиною дорогою до істини є шлях до примирення.

Як повідомлялося, текст резолюції у вівторок, 19 липня, пройшов перше читання на парламентських комісіях зв’язку з поляками за кордоном та культури і засобів масової інформації.

Раніше повідомлялося, що Cенат Польщі закликав визнати Волинську трагедію геноцидом.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ