Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Річниця Кабміну: Рада проігнорувала 90% урядових законопроектів

Фото Урядовий портал
Фото Урядовий портал
Інфографіка КВУ
Інфографіка КВУ
1/2
Урядові законопроекти в середньому підтримувало лише 209 депутатів "Слуги Народу". Про це повідомили 5 березня у пресслужбі КВУ.

4 березня – рік роботи уряду Дениса Шмигаля. Комітет виборців України проаналізував загальну кількість законопроектів, поданих Кабінетом міністрів України на розгляд Верховної Ради та кількість проектів, які були підтримані парламентом.

Прем’єр-міністр підбив підсумки першого року роботи Уряду

За висновками КВУ народні депутати фактично проігнорували майже 90% урядових ініціатив.

Всього за період 4 березня 2020р. – 3 березня 2021р. на розгляд ВР було подано 231 проект закону авторства Кабінету міністрів України. Із них стали діючими законами лише 30 документів або 12%. Ще 4 закони направлено на підпис Президенту, однак їх ще не підписано, а 16 законопроектів прийнято в першому читанні. Решта проектів лише перебувають на розгляді парламенту і досі не були підтримані депутатами.

Варто відзначити, що з 30 урядових проектів, які стали законами, 14 проектів – це так звані ратифікаційні документи, які, як правило, не викликають політичних суперечок і в цілому підтримуються різними фракціями та групами ВР.

Для порівняння: показники підтримки урядових законопроектів в уряду О. Гончарука були вдвічі вищими, ніж в уряду Д. Шмигаля. Так, за час роботи уряду О. Гончарука (29 серпня 2019р.-4 березня 2020р.) до ВР було подано 138 проектів законів, із яких прийнято 32 закони або 23%. Також за перший рік роботи уряду В. Гройсмана Верховна Рада прийняла 30% урядових ініціатив, що більше, ніж в уряду Д. Шмигаля.

Урядові законопроекти в середньому підтримувало лише 209 депутатів «Слуги Народу» (85% від складу фракції), що було недостатньо для самостійного ухвалення рішень.

«Лише 12% прийнятих законів - це не просто мала кількість, це катастрофічно низькі показники роботи уряду. Центральним органам влади потрібно повернутися до практики запровадження спільних планів законодавчої роботи із зрозумілою логікою законодавчих кроків та чіткими термінами виконання. Однак схоже, що цієї проблеми не розуміє ані монобільшість, ані Кабінет міністрів та Офіс Президент. При цьому без усвідомлення проблеми будь-який уряд і будь-який прем’єр-міністр будуть приречені на неефективність», - зазначив голова КВУ Олексій Кошель.

Інформація базується на офіційних даних веб-порталу ВРУ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ