Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Микола Юрченко: Чи має злодій національність?

"В Україні ромська національність представлена близько 400 тис. людей. Якщо брати Львівщину – це близько тисячі. У нас є окремі етногрупи. Вони різні. У Львові мешкають українські роми. Є і мандрівні, які більш компактно живуть у Закарпатті, Одещині та Харківщині". Про це в бліц-інтерв’ю для Гал-інфо розповів голова правління організації ромів «Терніпе» на Львівщині Микола Юрченко.

За його словами, на Закарпатті мешкає близько 65-70 тис. ромів. Частина з них щоліта приїздить до Львова.

«Це угорські роми. Я хотів би наголосити, що як на таку велику національність, називати всіх «крадіями» та «злочинцями» - це не правильно», - сказав Микола Юрченко.

Просимо співрозмовника прокоментувати ту ситуацію, яка нині склалася у Львові: приїжджі роми групами у людних місцях, майже не криючись, грабують перехожих. У відповідь активні перехожі об’єднались у фейсбук-спільноту “Л.О.В.Ц.І.” і почали патрулювати "робочі місця" приїжджих. Їх ловлять буквально за руки під час крадіжок, передають поліції. Впіймані погрожують активістам кривавою розправою. 

«Я хотів би заявити, що роми - не злочинці, адже в кожній національності, яка проживає у нашій країні, а їх є 130, є негативні персонажі. Львівські роми такі ж громадяни України, як і інші. Ми живемо в країні, де є Конституція і закони. Якщо є кримінал, то він не має національності. Злочинці є злочинці, і вони є скрізь. Святої національності нема на світі», - сказав він.

Микола Юрченко попросив відмовитися від стереотипів і не займатися розвішуванням ярликів.

«Не можна злочинців робити з усіх ромів, незалежно від того чи вони прийшлі, чи місцеві. Для порушників потрібно застосовувати закон. Вчинено злочин, значить має бути суд і тюрма. Якщо ми будемо допускати, що самі громадяни будуть вирішувати такі питання – це буде беззаконня. Мені взагалі вбачається у цьому політичне забарвлення. Наше місто не лише в Україні, але й за її межами відоме, як культурне та толерантне. Однак нині прокотилася хвиля "чисток". Але у нас йде війна, і ми не можемо в середині країни створювати міжнаціональні конфлікти і проводити "чистки". В історії вже було таке, коли створювали загони в Німеччині. На жаль, пам’ятаємо, чим все це закінчилося», - сказав Микола Юрченко.

За запитання, чи пробував він якось контактувати із приїжджими ромами, яких, власне, й підозрюють у грабежах в центрі Львова, він відповів:

«За минулий рік їх було близько 800 людей. Не всі вони ходять у центрі. Дехто, наприклад, збирає метал. До речі, коли у нас були проблеми зі сміттям у Львові, то вони займалися його сортуванням. Звичайно, є і жебраки, але є такі, які копають людям городи у селах. Вони намагаються якось вижити. Така соціальна група людей не є настільки інтегрованою, як львівські роми. Ми - корінні львів’яни, у нас є свої будинки, ми маємо всі документи, наші діти ходять до шкіл і закінчують вищі навчальні заклади. Ми повністю інтегровані. Звісно, ж є серед нас бідніші, є й багатші, але ми такі ж громадяни, як і інші. Скидати все в одну купу – це не правильно. Давайте вирішимо це у законному порядку».

Микола Юрченко переконаний, що вся ця ситуація не сприяє позитивному іміджу міста.

«Не думаю, що це все додає плюси для іміджу міста. Я вважаю, що не можна вішати ярлики на національності, бо цей ярлик вже повісили на мене і на усіх тих людей, які ходять на роботу, до школи тощо. Як цим людям зараз ходити на роботу з таким ярликом, коли у пресі і в Інтернеті пишуть, що роми – це злочинці», - сказав він.

За його словами, діти львівських ромів нині не ходять до шкіл через те, що їх можуть ображати інші діти. Окрім того, молоді люди не виходять ввечері гуляти для того, щоб уникнути якихось інцидентів чи сутичок.

«От у цьому проблема. Злочинець є злочинець, і не потрібно акцентувати на національності. Роми, щоб ви розуміли, більше шести століть мешкають на території України. Це хороші і творчі люди. У нас є цілі сім’ї ромів, які займаються культурою. Це цілі покоління скрипалів. Вони їздять закордон, мають там виступи», - розповів Микола Юрченко.

За його словами, зі злочинністю у Львові повинні боротися працівники поліції, а не громадяни.

Запитуємо, чи він може порозмовляти із приїжджими ромами про все це і чи можуть львівські роми на них вплинути?

«На жаль, у нас немає ніяких із ними контактів. Це окрема група, яка і живе компактно і має свої звичаї. У нас на Львівщині навіть нема компактних поселень ромів. Те, що я керівник організації, не означає, що я місцевий неформальний лідер. Мета нашої організації – це злам стереотипів. Я, наприклад, працюю із молоддю не лише Львівщини, але й цілої України. Ми влаштовуємо тренінги та семінари і намагаємося робити все, щоб ламати стереотипи. Незабаром має відбутися молодіжний міжнародний форум у Львові. На нього мають приїхати молоді люди з цілої України. Не знаю, чи у нас це вдасться, зважаючи на обставини. Можливо організатори перенесуть цей форум в інше місто. Це також буде не дуже добре для Львова.

Думаю, потрібно схаменутися і не розпалювати ворожнечу. Можливо, просто треба боротися із злочинністю. Взагалі ці питання мають вирішувати працівники поліції. Важливо, щоб з цього не скористалися наші спільні вороги, щоб це не наклало негативний відбиток на нашу країну в очах міжнародної спільноти», - заявив Микола Юрченко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ