Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Росія оголосила про рішення заблокувати місію ОБСЄ на кордоні з Україною

Росія заявила, що не підтримає продовження терміну дії місії спостерігачів ОБСЄ на російсько-українському кордоні після 30 вересня.

Про це поінформував кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк.

"Сьогодні Росія оголосила у Відні, що не підтримає продовження терміну дії місії спостерігачів ОБСЄ на двох контрольно-пропускних пунктах (Донецьк і Гуково) на російсько-українському кордоні після 30 вересня", - написав журналіст.

Тимчасова повірена у справах США в ОБСЄ під час засідання Постійної ради організації у Відні Кортні Остріан висловила жаль, що Російська Федерація відмовилась продовжити чинність мандату місії ОБСЄ на українсько-російському кордоні у пунктах пропуску "Гукове" і "Донецьк".

"Сполучені Штати дуже жалкують, що Російська Федерація заявила, що не приєднається до консенсусу з метою продовження мандату місії та (підтримки) фінансового механізму наприкінці вересня, незважаючи на чітке переконання держав-учасниць ОБСЄ у тому, що прикордонна спостережна місія відіграє важливу роль у зміцненні довіри і гарантуванні відкритості", - наголосила Остріан.

Американська дипломатка зазначила, що на засіданнях Постійної ради ОБСЄ держави-учасниці висловили переконання, що спостережна місія ефективно та професійно виконувала свої обов’язки.

Остріан заявила, що, незважаючи на роботу спостерігачів лише у двох прикордонних пунктах пропуску, місія відіграє важливу роль у наданні неупередженої інформації про перетин окупованої частини українського-російського кордону на Донбасі.

"Я нагадаю цій Постійній раді, що Росія підписала Мінський протокол у 2014 році, який містить текст з гарантією "постійного моніторингу на українсько-російському державному кордоні і верифікацію з боку ОБСЄ". Нинішнє заперечення проти поновлення мандату прикордонної місії перебуває у довгому списку порушених обіцянок і є найновішою демонстрацією того, що підтримка позитивних відносин з сусідами не є пріоритетом для Росії", - додала Остріан.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ