Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Росія та Білорусь вирішили продовжити "навчання"

Президент Росії Володимир Путін і самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко вирішили продовжити «перевірку сил реагування Союзної держави», яка мала закінчитися 20 лютого.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на заяву міністра оборони Білорусі Віктора Хреніна.

За його словами, рішення про «перевірку сил реагування Союзної держави» ухвалено спільно Путіним і Лукашенком «у зв'язку з наростанням військової активності біля зовнішніх кордонів Союзної держави та загостренням ситуації на Донбасі».

Заявляється, що під час навчань «будуть ретельно опрацьовані етапи оборони Союзної держави, які не були охоплені з таким ступенем деталізації навчальними питаннями попереднього періоду перевірки». Обіцяно, що спрямованість «перевірки сил реагування» залишиться незмінною – «вона покликана забезпечити адекватне реагування та деескалацію військових приготувань недоброзичливців поблизу наших спільних кордонів».

В обґрунтувальній частині вина за ухвалене рішення покладається на сусідні країни, зокрема негативно оцінено підвищення «рівня готовності до застосування міжвидових формувань екстреного реагування НАТО з семи до п'яти діб», у разі «ескалації ситуації в Україні», яка (ескалація) у повідомленні Міноборони Білорусі названа «так званою».

Заявлено, що сусідні з Білоруссю країни «в екстреному позаплановому порядку «накачуються» найсучаснішою зброєю», при цьому пріоритет нібито «надається сучасним наступальним засобам». Висловлено підтримку позначуваним Кремлем «червоним лініям» у сфері безпеки, які названо «актуальними й для білорусів».

«З усього вищесказаного логічно випливає один висновок – в Європі дуже запахло порохом. Її цілеспрямовано підштовхують до війни», – так підсумував ситуацію міністр оборони Білорусі.

Перевірка сил реагування Союзної держави відбувалася в два етапи. На першому етапі (2-9 лютого) на території Білорусі було створено угруповання військ. Також відпрацьовувалася організація охорони та оборони важливих державних, військових об'єктів та повітряного простору.

Другий етап відбувається з 10 по 20 лютого. У його рамках, згідно зі сценарієм, відпрацьовувалися відбиття зовнішнього нападу, протидія тероризму, а також захист інтересів Союзної держави.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ