Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Росія занизила кількість жертв від підриву Каховської ГЕС

Росія заявляла, що 59 людей потонули на тимчасово підконтрольній їй території після обвалу греблі 6 червня
фото Укрінформ

Унаслідок руйнації греблі Каховської ГЕС і повеней загинули сотні людей, що набагато більше, ніж та кількість, про яку заявила підконтрольна Росії окупаційна влада.

Про це йдеться у розслідуванні АР, пише Укрінформ.

«За шість місяців після катастрофічного вибуху, який зруйнував Каховську дамбу на півдні Херсонської області, розслідування AP виявило, що російська окупаційна влада значно та навмисно занизила кількість загиблих в одному з найруйнівніших періодів 22-місячної війни. Російська влада взяла під контроль видачу свідоцтв про смерть, негайно вилучаючи тіла, щодо яких не було заяви від родичів, і не дозволяла місцевим медичним працівникам і волонтерам мати справу з померлими, погрожуючи їм, коли вони ігнорували накази», - йдеться у матеріалі.

Росія заявляла, що 59 людей потонули на тимчасово підконтрольній їй території після обвалу греблі 6 червня. Але, як зазначають журналісти АР, лише в окупованому Росією місті Олешки, населення якого, за оцінками українських військових, до руйнації греблі становило 16 000 осіб, кількість загиблих сягає щонайменше сотні.

«Точна кількість загиблих в Олешках, найнаселенішому місті окупованої території до війни, і за його межами, може ніколи не бути відома, навіть якщо українські сили повернуть територію та зможуть провести розслідування на місці», - йдеться у публікації.

Для розслідування журналісти AP поспілкувалися, зокрема, з трьома медичними працівниками, які вели облік загиблих в Олешках, однією волонтеркою, яка ховала тіла і сказала, що пізніше їй погрожувала російська поліція. Журналісти провели майже десяток інтерв’ю з іншими мешканцями, волонтерами-рятувальниками та тими, хто втік з цього району.

Як повідомлялося, вночі 6 червня російська армія підірвала греблю Каховської ГЕС. За фактом підриву українські правоохоронці розпочали розслідування за статтею «екоцид». В Укргідроенерго заявили, що Каховська ГЕС повністю зруйнована і відновленню не підлягає.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ