Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Російські наративи продовжать вбивати українців через токсичні книжки, – Олександр Красовицький

Непідписаний Президентом законопроєкт 7459, що стосується встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції з рф, рб та тимчасово окупованої території України, може призвести до зростання кількості контрафактних та піратських видань в країні.

Про це на своїй Facebook-сторінці написав видавець, генеральний директор і власник видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький

За словами Красовицького, книжки з росії, яких було дуже багато завезено на територію України, продовжують продаватися в наших книгарнях та в Інтернеті. 

“Я вже бачив книжки, ввезені через Сербію; знаю про налагоджений логістичний маршрут через Туреччину; потримав у руках «ліві» книжки, що приїхали з Молдови. Я особисто придбав книжку (не буду називати, щоб не рекламувати злочинців), яка написана у 2021 році в Америці, перекладену російською мовою і видану у квітні в Москві, а далі переверстану та надрукована українськими піратами російською офсетним способом у м'якій обкладинці дуже дрібним шрифтом з вихідними даними 2016 р. (щоб не було претензій щодо відсутності дозволу Держтелерадіо) Таллінн (!), (щоб не було заборони російського). Зауважу, що український законний видавець продає свій свіжий наклад українською втричі(!) дорожче”, – йдеться у пості.

Згідно з прогнозами видавця, піратські копії поступово почнуть заміщувати оригінальні. А в час війни правоохоронці навряд чи займатимуться закриттям нелегальних інтернет-книгарень та друкарень, а також – зупинятимуть незаконну підприємницьку діяльність з книжками. 

“Якщо на це не було часу і до війни, то зараз – марно й сподіватися. Російські наративи продовжать вбивати українців через токсичні книжки, одночасно з тим, як російські наративи прилітають до нас разом з ракетами з "русского мира”, – йдеться у дописі Красовицького. 

Олександр Красовицький застерігає видавців бути готовими до того, що в піратські інтернет-книгарні та на ринки далі повертатиметься дешевий контрафакт. На думку очільника Фоліо, це вдарить по українських видавництвах, які заледве виживають через зростання цін на папір, що став дефіцитним у всьому світі, розхідні матеріали, транспортування тощо. 

Як відомо, нещодавно рашисти влучили двома ракетами в книжкову друкарню в Харкові, де видавництво “Фоліо” також друкувало свої книжки. Красовицький зазначає, що було втрачено приблизно двомісячний обсяг друку однієї друкарні. Далі вона не зможе щомісячно видавати на ринок якусь кількість українських книжок, ринок втратить в рік кілька мільйонів примірників української книжки. 

На думку Олександра, ворог і далі отримає перевагу на інформаційному фронті. Якби депутати ухвалили “книжковий закон”, галузь могла б спати спокійно. 

У потенційному законопроєкті, зазначає Олександр Красовицький,  передбачалось, що держава встановить кілька нових правил:

  • ввезення книжок з рф та білорусі(в тому числі через треті країни) заборонялося б, окрім 10 штук для власного споживання;
  • друк авторів з рф та рб (які мають, або мали паспорти цих країн) в Україні був би заборонений, незалежно від мови. Друк книжок громадян СРСР та Російської імперії (наприклад, Олексій та Лев Толстой) - дозволено, незалежно від мови;
  • друк перекладів з інших мов мали дозволити лише українською, мовами ЄС, мовами корінних народів. Тобто, заборонити -  російською;
  • продаж того, що завезено з рф раніше, заборонити;
  • ввезення надрукованого росією з третіх країн - через дозвіл Держтелерадіо;
  • виняток - друк текстів, створених громадянами рф, міг бути дозволений держустановам за умови, що книги не потраплять на вільний ринок.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ