Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ростислав Новоженець безпідставно звинуватив управління юстиції

Під час вчорашнього пікету представники ЛОО УРП «Собор», яку очолює Ростислав Новоженець, звинуватили начальника обласного управління юстиції Ірину Попович у тому, що вона зареєструвала «партію-клон» на чолі з Іриною Лукавецькою.
 Виявляється, усі звинувачення безпідставні, принаймі так випливає з документів, які оприлюднила сьогодні, 18 січня, Ірина Попович.
Як розповіла «Гал-info» Ірина Попович, з огляду на акцію протесту, що проводилась 17 січня 2006 року біля Львівського обласного управління юстиції групою осіб під керівництвом Віталія Ілика щодо так званих неправомірних дій юстиції по реєстрації паралельної партійної структури, вони вважають за необхідне заявити таке:
Львівська обласна організація Української республіканської партії «Собор» дійсно зареєстрована Львівським обласним управлінням юстиції 26 грудня 2005 року як регіональна організація УРП «Собор», рішення про утворення якої відповідно до вимог Закону України «Про політичні партії в Україні» прийнято Українською республіканською партією «Собор».
Приймаючи рішення про реєстрацію Львівської обласної організації УРП „Собор", обласне управліня юстиції керувалось чинним законодавством і, зокрема, ст. 4 Закону України „Про політичні партії в Україні", згідно з якою втручання з боку органів державної влади та органів місцевого самоврядування або їх посадових осіб у створення та внутрішню діяльність політичних партій та їх місцевих організацій забороняється.
Виключною компетенцією Української республіканської партії «Собор» є прийняття рішення про утворення чи припинення діяльності своїх структурних утворень, в тому числі і Львівської обласної організації партії.
Ще 11 листопада 2005 року до управління юстиції надійшов лист, підписаний Анатолієм Матвієнком, яким управління юстиції інформувалось про ліквідацію Львівської обласної організації політичної партії УРП «Собор» (зареєстрована Львівським обласним управлінням юстиції ще 25 листопада 1993 pоку, свідоцтво № 79/81, голова — Ростислав Новоженець) згідно з рішенням Центральної Ради партії від 5 листопада 2005 року № 4/5 та з проханням про виключення обласної організації з Реєстру структурних утворень політичних партій.
Ухвалою Центральної Ради УРП «Собор» № 4/5 від 5 листопада 2005 року прийнято рішення про припинення діяльності кількох обласних організацій партії, в тому числі і Львівської обласної, а також утворено ліквідаційну комісію. Крім того, управлінню юстиції подано копії рішення Печерського районного суду міста Києва від 5 грудня 2005 pоку, яким визнано рішення ХV Позачергового З’їзду УРП «Собор» від 22 жовтня 2005 року недійсними (в т.ч. — і переобрання керівного складу Партії та обрання головою партії Левко Лук’яненка), а також копію листа Міністерства юстиції України від 7 грудня 2005 pоку, яким взяті до уваги зміни і доповнення до Статуту УРП «Собор», затверджені ХV надзвичайним з’їздом партії 19 листопада 2005 року та інформація про зміни у складі керівних органів (обрання головою партії Анатолія Матвієнка), затверджених цим же з’їздом. Слід зазначити, що ні вищеназване рішення Печерського суду міста Києва від 5 грудня 2005 pоку, ні дії Міністерства юстиції України щодо взяття до уваги повідомлення про обрання таємним голосуванням на ХV Надзвичайному з’їзді партії головою УРП „Собор" Анатолія Матвієнка, не оскаржувались у відповідні судові інстанції.
16 листопада 2005 року у газеті «Поступ» за ініціативою ліквідаційної комісії, утвореної за рішенням Центральної Ради Партії, опубліковано повідомлення про припинення діяльності Львівської обласної організації УРП «Собор» (голова — Ростислав Новоженець) та повідомлено про проведення 13 листопада 2005 року установчих зборів регіональної парторганізації — Львівської обласної організації УРП «Собор» на чолі з  Іриною Лукавецькою.
16 грудня 2005 року Львівському обласному управлінню юстиції надійшла заява від Ірини Лукавецької з проханням зареєструвати Львівську обласну організацію Української республіканської партії „Собор". Відповідно до п. 3.11.3 статуту УРП „Собор" рішення про створення регіональної організації приймається на установчих зборах або конференціях і регіональні організації після їх визнання Центральною Радою партії можуть набувати статусу юридичної особи після їх реєстрації у встановленому законом порядку.
Відповідно до вимог ст. 11 Закону України „Про політичні партії в Україні" реєстрація обласних, міських організацій та інших структурних утворень політичних партій, які передбачені статутом Партії, здійснюється відповідними органами Міністерства юстиції України. Після реєстрації органи Міністерства юстиції України на місцях видають обласній, міській організації чи іншому структурному утворенню, передбаченому статутом партії, реєстраційне свідоцтво встановленого Кабінетом Міністрів України зразка.
Керуючись ст. 11 Закону України „Про політичні партії в Україні", п. 3.11.3 Статуту УРП «Собор» Львівським обласним управлінням юстиції у встановлений Законом 10-денний термін було зареєстровано Львівську обласну організацію Української Республіканської партії «Собор» та видано свідоцтво № 281 від 26 грудня 2005 року
Ірина Попович заявила, що, виходячи з вищевикладеного, рішення Львівського обласного управління юстиції про реєстрацію Львівської обласної організації УРП „Собор" прийняте виключно з дотриманням норм чинного законодавства. «Разом з тим —вважаємо дії осіб, що організували пікет Львівського обласного управління юстиції такими, що покликані ввести в оману виборців Львівщини щодо ситуації навколо Львівської обласної організації УРП „Собор", — заявила Ірина Попович.
На сьогодні справа про скасування рішення управління юстиції про реєстрацію Львівської обласної організації УРП „Собор" та свідоцтва розглядається судом.
 Крім усіх вищезазначених фактів, що підтверджують ліквідацію ЛОО УРП «Собор», яку очолював Ростислав Новоженець і утворення нової ЛОО УРП «Собор» під керівництвом Ірини Лукавецької, є лист який Анатолій Матвієнко надіслав до начальника обласного управління юстиції, у якому повідомляється про те, що Ростислав Новоженець, який виключений із членів УРП «Собор» і не має ніякого відношення до діяльності Львівської обласної організації УРП «Собор», протиправно використовує печатку та свідоцтво про реєстарцію обласної організації партії за № 79/81 від 25 листопада 1993 року.
 Далі у листі йдеться про те, що керівництво УМВСУ у Львівській області повідомлене про незаконне використання документів та іншої атрибутики обласної партійної організації Ростиславом Новоженцем. А таке прохання внести зміни до реєстру структурних утворень політичних партій про ліквідацію ЛОО УРП «Собор» та скасувати свідоцтво ЛОО УРП «Собор» за номером 79/81 від 25 листопада 1993 року.
 Як зазначає Ірина Попович, вона двічі пояснювала Ростиславу Новоженцю усю ситуацію і пропонувала йому, якщо він не згідний з нею, оскаржити у суді. «Він мені погрожує, що затягає мене по судах», — заявляє Ірина Попович.
 «Можу зазначити, що усі звинувачення у мою адресу безпідставні і розглядаються як спроба дискредитації мене і управління в очах громадян», — підкреслила Ірина Попович.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ