Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Розпочалася робота над створенням Національного військового кладовища

Безпосередньо саме будівництво планують розпочати чим скоріше

Фото: Depositphotos

Національне військове меморіальне кладовище створюється вперше в історії України, памʼять полеглих Героїв буде гідно увіковічнено.

Про це повідомив перший заступник Міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун під час прямого етеру національного телемарафону “Єдині новини”, повідомляє пресслужба Мінветеранів.

“Технічно і документально роботи розпочалися. Було отримано низку технічних умов щодо проектування Національного військового меморіального кладовища. Безпосередньо саме будівництво плануємо розпочати чим скоріше. І здачу першої черги для того, щоб проводити поховання наших полеглих Героїв  – до кінця 2023 року”, – розповів він.

Олександр Порхун нагадав, що у серпні Уряд прийняв постанову про реалізацію експериментального проекту щодо проектування Національного військового меморіального кладовища (НВМК) на території Гатненської сільської територіальної громади Фастівського району Київської області. Це дозволить прискорити терміни створення меморіального комплексу.

"Місце розташування було обрано за такими критеріями: загальна площа земельної ділянки має бути більше ніж 100 гектарів з урахуванням санітарних норм та можливістю будівництва меморіального комплексу, зручна локація з наявним громадським транспортом, можливість проведення офіційних церемоніальних заходів. І найголовніше – ділянка не повинна мати юридичних перепон, які здатні зупинити будівництво НВМК", - зауважив Олександр Порхун.

НВМК включатиме комплекс споруд та площ:  військове кладовище, музей, ритуальну будівлю, сучасний крематорій та інші необхідні споруди для організації почесних поховань. Комплекс поєднуватиме в собі як традиційні поховання, так і поховання в колумбарії.

“Наразі державною установою “Національне військове меморіальне кладовище” оголошено конкурс на ескізний проект. Переможець представить на затвердження Міністерству у справах ветеранів ескізний проект Національного військового меморіального кладовища”, – зазначив Олександр Порхун.

Державним бюджетом України у 2023 році передбачено 65 млн гривень на будівництво НВМК. 

“Вже після затвердження ескізного проекту ми будемо розуміти, скільки буде коштувати саме будівництво Національного військового меморіального кладовища, і далі будемо закладати у державний бюджет на 2024 рік відповідні кошти”, – зауважив він.

“Політика Героїв є дуже важливою, особливо зараз, коли наша країна знаходиться у стані війни. І пам'ять про тих, хто віддав найдорожче – своє життя – за свободу і незалежність України, має бути гідно увіковічнена. Національне військове меморіальне кладовище створюється вперше в історії нашої держави. Ми беремо за основу Арлінгтонський національний цвинтар. Поховання тут здійснюватимуться за згодою родин полеглих Захисників і Захисниць України”, – наголосив Олександр Порхун.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ