Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Роз’яснення НБУ щодо переказів в Україну та за кордон: що дозволено

Зараз у мережі Інтернет поширюють некоректну інформацію, що Національний банк України нібито обмежив доступ українцям до системи SWIFT. Звертаємо вашу увагу, що це фейк! НБУ не вводив окремих обмежень для переказів за допомогою цієї системи.
Ілюстративні. Фото Олена Ляхович

НБУ підготував повну актуальну інформацію щодо переказів з-за кордону в Україну та за кордон

Чи можуть українці отримувати перекази з-за кордону?

Так. Національний банк не вводив обмеження на більшість переказів з-за кордону. Заборона стосується виключно переказів, пов'язаних з рф та рб, а також переказів у російських та білоруських рублях, проте і тут є винятки.

Про зняття переказів з-за кордону

Перекази, що здійснюються через системи миттєвих переказів без відкриття рахунків можуть зніматися без обмежень.

Якщо ж перекази надходять на рахунок у банку, фізична особа може щоденно знімати еквівалент 30 тис. грн (це, наприклад, трохи більше 1 тис. дол. США) або конвертувати відповідні кошти в гривню і знімати до 100 тис. грн на день.

Водночас Національний банк рекомендує використовувати безготівкові розрахунки, щоб не створювати зайве навантаження на банки, не наражати на небезпеку інкасаторів та себе.

На сьогодні #cashless лишається найбезпечнішим способом розрахунку.

Чи можуть українці переказувати кошти за кордон?

Сьогодні більшість переказів з України за кордон заборонені. Серед винятків, зокрема, оплата витрат за кордоном, пов’язаних зі смертю громадян, лікуванням в медичних закладах та транспортуванням хворих.

Такі обмеження – необхідний крок зараз для підтримки економіки та фінансової системи в умовах збройної агресії російської федерацій.

Це важливо, щоб не допустити відплив валюти з України і загалом щоб і надалі забезпечувати надійне та стабільне функціонування фінансової системи країни та безперебійну роботу об’єктів критичної інфраструктури. Це також важливо для відновлення економіки після визволення території України від російських загарбників.

Звертаємо вашу увагу, що Національний банк поступово послаблює обмеження на валютному ринку, якщо бачить простір та можливості для такого послаблення.

«Після перемоги України над окупантами рф обмеження будуть скасовані до довоєнного рівня. Просимо зберігати спокій та довіряти лише перевіреним джерелам інформації! Адже мета ворога – у будь-який спосіб максимально спровокувати серед нас панічні настрої. Ми звертаємося також до банків із вимогою проводити роз'яснювальну роботу з клієнтами та не перешкоджати проведенню відповідних розрахунків», - зазначають у департаменті комунікацій НБУ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ