Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Саакашвілі затримали в Грузії: що відомо

Вчора, 1 жовтня, третій президент Грузії Міхеїл Саакашвілі повернувся до Грузії, де його затримали.

Спочатку грузинська влада заперечувала це, а потім прем’єр-міністр країни Іраклій Гарібашвілі заявив про затримання Саакашвілі.

Експрезидент був визнаний винним у побитті Валерія Гелашвілі та Сандро Гіргвліані у суді трьох інстанцій та засуджений до 6 років позбавлення волі, зазначають у прокуратурі Грузії.

До слова, Саакашвілі 27 вересня опублікував у фейсбуці фото електронного квитка, з якого випливав намір прибути в Грузію. Але йшлося тоді про вечір 2 жовтня – у день виборів до місцевих органів влади. Саакашвілі сказав, що вирішується доля його країни і він не зможе спостерігати осторонь.

Експрезидента посадили до в'язниці, де він зустрівся з  Народним захисником Грузії Ніно Ломджарією у в’язниці.

За словами Ломджарії, у Михайла Саакашвілі немає особливих скарг на здоров’я. Він також повідомив, що сам відчинив двері квартири поліції і не чинив опору під час арешту.

“Саакашвілі оголосив голодування. І як громадянин України, він вимагає зустріч з консулом України”, - зазначила омбудсмен.

За її словами, голодування Саакашвілі оголосив тому, що не згоден з висунутими проти нього звинуваченнями і з винесеними раніше вироками по вже розглянутих в суді справах. Крім того, третій президент “не захотів говорити про обставини свого приїзду до Грузії”, зазначила Ломджарія.

В українському МЗС завили, що до відомства запросили керівника посольства Грузії в Україні для отримання офіційної інформації про підстави та обставини такого затримання.

Також речник Глави держави Сергій Никифоров на своїй сторінці у фейсбуці написав, що Володимир Зеленський занепокоєний такими новинами і що Україна звертається до грузинської сторони по роз’яснення щодо усіх обставин та причин такого кроку відносно українського громадянина.

“Посольство України в Грузії поки що не отримало офіційної інформації про затримання. Але наші консули вже працюють над тим, аби надати Міхеїлу Саакашвілі усю необхідну допомогу”, - додав Никифоров.

Варто зауважити, що у травні 2019 року Президент Володимир Зеленський вніс зміни до указу свого попередника Петра Порошенка та повернув громадянство Саакашвілі.

Також сьогодні, в день виборів у Грузії Саакашвілі написав листа з Руставської в'язниці №12, де наразі перебуває.

Зокрема, експрезидент Грузії закликає прихильників активно взяти участь у виборах. Він підкреслює, що його приїзд до Грузії був добре обміркований, він знав, що його затримають і був готовий до будь-яких сценаріїв.

Також Саакашвілі зазначає, що від громадян Грузії залежить майбутнє демократії в країні і підтримка західних партнерів.

У листі Саакашвілі називає винесені йому після зміни влади в Грузії в 2012 році вироки “замовленням Путіна” і стверджує, що їх не визнає жодна країна, крім Росії.

“Мої дорогі соратники і мій грузинський народ! Коли я їхав з Києва та приїхав сюди, я знав, що, швидше за все, мене заарештують за сфабрикованими, хибним вироками, винесеними за наказом Путіна. Жодна країна в світі, крім Росії, не визнає цей вирок, але я все ж приїхав, тому що вірю в свою країну і в кожного з вас", - йдеться у листі.

Саакашвілі закликав соратників прийти на вибори і вірити, що перемога в руках кожного з них.

“Я дуже хочу попросити вас, щоб всі пішли на вибори, щоб не втратити ні один голос і після цього всі разом захистили результати референдуму. Моя свобода і, що в тисячу разів важливіше, свобода Грузії, повністю залежить від вашої активності та боєздатності в найближчі дні. Також від цього залежить міжнародна підтримка Грузії. Прошу вас, нічого не бійтеся, і до кінця вірте, що наша перемога в наших же руках”, - написав Саакашвілі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ