Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Садівники Львова створюють єдину базу зелених насаджень закладів освіти

У Львові вперше міські садівники обстежують дерева і зелені насадження на території шкіл та дитячих садків міста. Фахівці проводять ретельний огляд рослин, дають керівникам навчальних закладів поради з догляду.

Садівниця Галицького району Львова Оксана Софіянчук разом з садівником Сихівського району міста Володимиром Гулеєм обстежують спільно зелень, яка росте на території навчальних закладів у обидвох районах міста. Сьогодні вони у 25 дитсадку Львова. 

Як повідомляють в ЛМР, садівники проходять територією садка і уважно вивчають кожне дерево та кущ. Стовбури заміряють рулеткою і всю цю інформацію записують. 

«Ми заповнюємо документ, в який вносимо приблизну кількість дерев на ділянці для того, щоб зрозуміти, з якою кількістю зелених насаджень ми маємо справу по закладах освіти. Також записуємо, які види дерев цікаві є на території. Бувають такі садочки чи школи, на території яких ми знаходимо фактично пам’ятки природи: дерева вікові чи навіть багатовікові. Обов’язково робимо фотофіксацію території вцілому і окремих її частин. Описуємо дерева, які потребують обрізки, і дерева, які потребують обстеження спеціальною комісією», – розповідає садівниця Галицького району Львова Оксана Софіянчук.

В такий спосіб садівники формують єдину базу зелених насаджень закладів освіти Львова. Також складають списки дерев з підозрою на аварійність, які необхідно обстежити, та дерев, які потребують санітарної обрізки. Відтак одразу можна оцінити потребу у фінансових та людських ресурсах, необхідних для роботи. Згодом  після загального огляду усі ці дані фахівці передадуть в управління освіти та управління екології Львівської міськради.

Щоразу садівники дають рекомендації керівникам закладів освіти по догляду за деревами, кущами та клумбами і вивчають потребу додаткової висадки дерев на території.

Місія садівників – налагодити співпрацю з школами та дитсадками міста і напрацювати дієвий механізм роботи, який покращить як безпеку, так і екологічну ситуацію в місті.  

«Ми розуміємо, що пряме завдання керівництва садочків та шкіл – опікуватись дітьми, навчати їх і виховувати. Вони не можуть бути одночасно ще й садівниками. Тому їм треба дати хоча б якісь механізми вирішення тих питань, з якими вони стикаються. Нам треба якусь уніфікацію та контроль якості виконання догляду, обрізки та видалення дерев, щоб ми були впевнені, що їх зроблять якісно. Тому ми маємо дати людям дієві механізми, як діяти в тій чи іншій ситуації, що стосується озеленення», – каже Оксана Софіянчук.

Загалом садівники обстежили вже 2 сотні навчальних закладів з 237 шкіл та садочків міста. Тож до кінця наступного тижня планують завершити роботу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ