Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Садовий відзначив подякою засновника та художнього керівника капели „Дударик” Миколу Кацала

За вагомий  внесок у розвиток хорового мистецтва та з нагоди 35-річчя від дня заснування лаурета Державної премії ім. Т. Шевченка хорового колективу «Дударик», за розпорядженням міського голови Андрія Садового, відзначено подякою художнього керівника, головного диригента, заслуженого діяча мистецтв, лаурета Державної премії ім. Т. Шевченка, засновника хорової капели «Дударик» Миколу Кацала. Про це „Гал-іnfо” повідомили в прес-службі Львівської міської ради.
       Лауреат державної премії ім. Т. Г. Шевченка хорова капела хлопчиків та мужчин «Дударик» заснована 1971 року при Українському музичному Товаристві. Як аматорський колектив існує до 1989 року. Завдяки зусиллям засновника і диригента Миколи Кацала та його колег Любові Кацал та Лесі Чайкоської відкрито першу вУкраїні хорову школу хлопчиків «Дударик»
       У репертуарі капели – концерти Дмитра Бортнянського, Артема Веделя, Максима Березовського, колядки та щедрівки в обробках українських композиторів – Миколи Лисенка, Миколи Леонтовича, Кирила Стеценка, Олександра Кошиця. «Дударик» також виконував Stabat Mater – Перголєзі, Carmina Burana – Орфа, Requiem – Моцарта та безліч ораторіальних полотен.
        У 1983 році капела була нагороджена дипломом Президії Верховної Ради України, а в 1989 році нагороджено Премією ім. Т. Шевченка – найвищою урядовою нагородою в галузі культури.
        З часу заснування «Дударик» дав понад 1500 концертів у найпрестижніших  концертних залах, церквах та костелах України, світу, а також у цехах, токах, школах, училищах, вузах, виправних закладах. Перспективою найближчих років є створення на базі хорової капели та хорової школи Національного молодіжного центру хорової культури.
21 жовтня о 19.00 год. з нагоди 35-ліття Львівської державної чоловічої хорової капели «Дударик» у приміщенні Будинку органної та камерної музики відбудеться концерт хорової капели «Дударик» за участю симфонічного оркестру «Леопополіс», Світлани Мамчур (сопрано), Софії Паламар (мецо-сопрано), Василя Понайди (тенор), Андрія Хавунки (бас) та Володимира Сіренька (диригент. Київ).
У програмі: «Нельсон меса» Й.Гайдна, твори зарубіжних та українських композиторів 17-21 століть.
22 жовтня о 19.30 год. у концертному залі імені С. Людкевича Львівської філармонії відбудеться ювілейний концерт хорової капели «Дударик» за участю Ніни Матвієнко, Наталки Половинки, Мукачівського хору хлопчиків, фольклорного ансамблю «Веселка» (Білгород-Дністровський), фольклорного гурту «Бурдон», хору «Дударик – назавжди», симфонічного оркестру «Леополіс».
У програмі: народна та молодіжна музика, твори українських композиторів 18-21 століть.    
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ