Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Садовий зустрівся з авторами музичного проєкту «Ковчег Україна: музика»

Міський голова Львова Андрій Садовий зустрівся з творцями унікального музичного проєкту «Ковчег Україна: музика», що поєднає традиційну і класичну музику, мультимедійні інсталяції і кінопродакшн, книговидання та інтерактивні ігри. Про це 6 жовтня повідомили у пресслужбі ЛМР.

«Ми прийшли запросити вас на Ковчег. Ми відпливаємо 24 жовтня в онлайні, 24 грудня буде різдвяна версія. Це концерт великої культурної української спадщини — 10 століть української музики в одному концерті. Це 9 дизайнерів, 5 режисерів, 1 великий симфонічний оркестр, 2 хори, 18 солістів. Зараз це все знімається в Центрі Довженка», — сказала Ярина Винницька, культурна менеджерка та авторка ідеї проєкту.

Мер Львова наголосив, що наступного року на Центр Довженка очікують ще більші зміни, зокрема — якісна вентиляція приміщення.

«Я хочу переформатувати культурне життя Львова: будемо відкривати резиденції для митців, створювати „магніти“ для художників тощо. Цьому всьому потрібно давати серйозний імпульс. Ми в Україні на десятиліття відстаємо від світу, тому треба надолужувати. Нас має цікавити завтра. Ми зараз всі наші бібліотеки перетворюємо в медіатеки. Також комунікуємо разом з будівельниками, щоб на нових будинках було більше мистецтва: мозаїки, малюнків, скульптури. Окрім того не зупиняємося із ідеєю Фокусу культури, бо ми порахували, що завдяки цьому в нас близько 700 митців отримують додаткове фінансування. Культура буде пріоритетом Львова на наступні 5−10 років мінімум», — наголосив Андрій Садовий.

«Ковчег Україна: музика» — концерт-колаж, що має перезавантажити «музичні архіви» і зробити їх цікавими сучасному слухачеві, концерт-хрестоматія, що відкриє світові непізнану або відому лише вузькому колу спеціалістів колосальну музичну спадщину України. Цей сміливий експеримент має шанс стати музичною візитівкою країни.

Найкращі шедеври української музичної спадщини — архаїчні колядки і давні духовні напіви, знаменний розспів Києво-Печерської лаври і шедеври українського бароко, музика класиків і сучасних композиторів під керівництвом Оксани Линів за участі найкращих українських етно-гуртів — «ДахаБраха», «Хорея Козацька», «Курбаси», Уляни Горбачевської, Молодіжного симфонічного оркестру України, чоловічого хору «Дударик», Київського дівочого хору імені М.Лисенка. Особливий гість концерту — 85-річна співачка з Полісся Домініка Чекун. Режисер-постановник концерту — лауреат Шевченківської премії Андрій Водичев.

У концерті прозвучать твори найкращих українських композиторів — від Лисенка і Лятошинського до Скорика і Сильвестрова. А ще Бортнянський на бандурах замість клавесинів, «мазепинське» «Многая Літа», підсилене хором і оркестром, улюблені хіти ДахиБрахи з симфонічним оркестром, втрачені твори Василя Барвінського, які реконструюють і спробують заграти так, як їх задумував композитор. Окрім того у програмі зазвучить академічний твір Володимира Івасюка, адже за словами музичного керівника проєкту, диригентки Оксани Линів, «Україна ще не усвідомила, що втратила не тільки генія естрадної музики, а й великого класичного композитора».

Особливий бонус концерту — співпраця Сергія Жадана і ДахиБрахи. Вони зустрілись на палубі «Ковчегу», аби створити його гімн: Сергій написав вірша, а ДахаБраха — музику. І спеціально для концерту виконають разом те, що може стати альтернативним гімном України.

ПОДІЇ ПРОЄКТУ:

24 жовтня — онлайн-презентація концерту «Ковчег: найкраще» — найзнаковіші твори, найважливіші інтерв'ю з творцями проєкту, ексклюзивне відео від ДахаБраха і Сергія Жадана, привітання від учасників, цікаві історії з-за лаштунків.

24 грудня — прем'єра концерту «Ковчег: Різдво» [special edition] - пряма трансляція зі Святвечора, де за одним столом зберуться усі учасники концерту і представлять різдвяні шедеври української музичної спадщини — архаїчні колядки, різдвяні ірмоси, барокові канти і, звісно, «Щедрик» в обробці Леонтовича і Івана Небесного.

24 серпня — живий концерт на Софіївській площі у Києві до 30-річчя Незалежності України і подальше турне концерту Україною і найпрестижнішими музичними сценами світу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ