Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

СБУ може зламати і Viber, і WhatsApp - експерти

Провідні експерти вважають, що СБУ може моніторити переписку та спілкування в популярних месенджерах (ІМ) Viber і WhatsApp, - НВ.

Так вони прокоментували заяву голови Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артема Ситника. "Зняти інформацію і з Viber, і з WhatsApp, використовуючи можливості СБУ, - реально", - запевнив він.

Жоден месенджер, на думку опитаних НВ фахівців,  не може бути на всі 100% захищений від спецслужб або й зловмисників.

"Системи захисту завжди відстають від систем нападу. Будь-яку систему можна зламати, потрібні лише ресурси та час", - зазначив колишній голова Держспецзв’язку Володимир Звєрєв. На його думку, СБУ володіє достатнім потенціалом, щоби відстежувати в тому числі й такі сучасні засоби зв’язку, як Viber і WhatsApp.

"Те, що людина створила, іншою людиною може бути зламано", - погодився з колегою директор технологічної політики Майкрософт Україна Михайло Шмельов. За його словами, популярні загальнодоступні сервіси з обміну миттєвими повідомленнями не приділяють достатньо уваги захисту інформації та шифруванню.

Натомість такі крупні компанії, як Microsoft, Apple, Google відразу розробляють свої продукти з високих рівнем кіберзахисту, відзначив Михайло Шмельов. На підтвердження своїх слів він навів нещодавній приклад – відмову Apple зламати на вимогу ФБР iPhone одного із терористів, які вчинили бійню в Сан-Бернардіно. За його словами, відомі на весь компанії не залишають у своїх продуктах "чорних ходів", адже ризикують своєю репутацією

За потреби кіберзлочинці чи спецслужби можуть отримати доступ до будь-яких найзахищеніших систем. "Питання у тому, чи залишиться інформація актуальна на момент її отримання", - зауважив про фактор часу у цьому питанні Михайло Шмельов з Майкрософт Україна.

НВ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ