Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Кримінал

СБУ відкрила справу у зв'язку з публікацією "Списку 47"

Служба безпеки України зареєструвала кримінальне провадження у зв'язку з публікацією списку з 47 журналістів і публічних осіб, які фігурують в матеріалах кримінальної справи про підготовку російськими спецслужбами серії терактів в Україні.

Кримінальну справу зареєстровано за 1 ч. ст. 387 Кримінального кодексу (розголошення даних досудового слідства).

"Правоохоронці встановили, що на сторінці одного з інтернет-видань розміщені публікації з переліком осіб, дані про яких є в матеріалах раніше відкритого кримінального провадження", - сказано в повідомленні прес-служби СБУ. поширеному увечері у вівторок, 5 червня.

У СБУ уточнили, що в публікації "вказані прізвища громадян України та іноземних держав, яких планувалося фізично знищити в результаті терористичних актів на території нашої країни".

При цьому ні слідство, ні прокуратура не надавали нікому, в тому числі автору публікації, дозволу на оприлюднення матеріалів кримінальної справи, запевнили в СБУ.

Нагадаємо, 5 червня видання "Страна.иа" оприлюднило список з 47 журналістів і публічних осіб. Редакція наполягає, що саме про нього говорив генпрокурор Юрій Луценко, який назвав фігурантів списку потенційними жертвами російських спецслужб. За словами голови ГПУ, список вдалося отримати в рамках спецоперації з попередження вбивства журналіста Аркадія Бабченка.

Серед інших, в списку опинилися головний редактор тижневика "Дзеркало тижня. Україна" Юлія Мостова та її перший заступник Сергій Рахманін.

Увечері 29 травня офіційні особи повідомили про те, що журналіста Аркадія Бабченка застрелили у Києві. Наступного дня керівництво ГПУ і СБУ повідомило, що"вбивство" Бабченка було інсценовано в рамках спецоперації з виявлення замовників і організаторів цього злочину.

За даними слідства, російські спецслужби замовили вбивство журналіста, організатором і виконавцями виступили громадяни України. 30 травня оперативники СБУ затримали в Києві ймовірного організатора замаху на Бабченка. Підозрюваним виявився український підприємець Борис Герман, власник підприємства з виробництва зброї. 31 травня підозрюваного заарештували на 60 діб без права внесення застави.

У залі суду Борис Герман назвав себе агентом української контррозвідки і заявив, що організація замаху на Бабченка була частиною спецоперації спецслужб. За його словами, контррозвідка санкціонувала та документувала його спілкування з представником "Фонду Путіна" В'ячеславом Пивоварником, який займається фінансуванням російських агентів і диверсантів, а також українських організацій та політичних партій, які діють в інтересах Кремля.

Вбивство Бабченка доручили бійцю "Правого сектора" Олексієві Цимбалюку. Отримавши "замовлення", ветеран АТО того ж дня повідомив про підготовку злочину СБУ.

DT.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ