Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Сейм Латвії відхилив пропозицію ратифікувати Стамбульську конвенцію

У четвер, 18 травня, Сейм Латвії відхилив пропозицію фракції «Прогресивних» передати на ратифікацію парламенту Конвенцію Ради Європи про запобігання та боротьбу з насильством щодо жінок і домашнім насильством (Стамбульська конвенція).
Фото ілюстративне: UNICEF

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал Delfi.

Питання про ратифікацію Стамбульської конвенції знову стало актуальним після трагедії в Єкабпілському краї (місто в Латвії – ред.), де на очах у дитини та матері було вбито жінку. Вбивство скоїв її колишній чоловік, який місяцями погрожував жінці й переслідував її, про що вона регулярно повідомляла в поліцію, але не отримала захисту.

Представники фракції "Прогресивні" заявили, що Європарламент вимагає ратифікації Стамбульської конвенції, оскільки вона залишається міжнародним стандартом і основним інструментом для викорінення гендерного насильства, зокрема домашнього.

Закликаючи парламентарів підтримати ратифікацію, депутат "Прогресивних" Андріс Шуваєв риторично запитав, чи стане Сейм на бік ґвалтівників, чи жертв насильства. Він підкреслив, що ратифікація Стамбульської конвенції є обов'язком будь-якого відповідального, далекоглядного і європейськи мислячого законодавця.

Серед країн ЄС Латвія посідає перше місце за кількістю вбивств жінок. Кожна четверта жінка і кожен п'ятий чоловік визнають, що стали жертвами сексуального або фізичного насильства в зрілому віці. Як підкреслив Шуваєв, це драматичні цифри, а відповідальність за зміну цієї статистики лежить на політиках.

Депутат підкреслив, що Стамбульська конвенція передбачає створення легкодоступних кризових центрів для проведення судово-медичної експертизи та консультування потерпілих. За словами Шуваєва, у багатьох країнах, зокрема в Латвії, такі центри підтримки важкодоступні для жертв насильства і зґвалтувань.

Айнар Шлесерс, депутат партії "Латвія на першому місці", яка голосувала проти пропозиції, наголосив, що жінок треба захищати завжди, і немає потреби в Стамбульській конвенції чи вказівках Брюсселя. Депутат також висловив здивування у зв'язку з тим, що в Латвії повинна була статися трагічна подія, щоб правоохоронні органи почали діяти.

Як повідомлялось, депутати Європейського парламенту 10 травня підтримали приєднання Європейського Союзу до Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок та боротьбу з ним, відомої як Стамбульська конвенція.

На території ЄС цього конвенцію не ратифікували шість держав – Болгарія, Латвія, Литва, Словаччина, Угорщина та Чехія.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ