Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У ЛОР студентам-правникам прочитали лекцію про права людини в умовах війни

Лекцію на тему: «Права людини в умовах війни: виклики та шляхи їх подолання в Україні» студентам 1-5 курсів Національного університету «Львівська Політехніка» прочитав у Львівській обласній раді депутат і Представник Уповноваженого ВРУ з прав людини у Львівській області Тарас Подвірний. Про це повідомляє ЛОР.
Фото: ЛОР

Лектор розповів про проблеми, які потрібно вирішувати Україні, зокрема й Львівщині в умовах війни з російським ворогом. Студенти дізналися, як відбувається процес обміну військовополонених та цивільних заручників (зокрема волонтерів, медиків, громадських діячів), про викрадення дітей з окупованих українських територій та ордер на арешт Путіна за незаконне примусове переміщення українських дітей, про перемовини за участі інших країн щодо повернення дітей до України.

«Для України, де Конституція та закони є людиноцентричними, в умовах війни напрям прав людини є надзвичайно важливим. Це є цивілізаційним вибором і основою нормативів та законів для Європи, в якій питання дотримання прав людини є головним. Тому серед основних вимог Європейського Союзу до України є наявність національної інституції з прав людини й наявність законодавства, яке допомагає дотримуватися прав людини. У нас є багато викликів, пов'язаних з війною. Це внутрішньо переміщені особи, які складають ⅕ населення України, військові, безвісти зниклі, депортовані діти», – сказав Тарас Подвірний.

За роки війни кількість звернень заявників до інституцій Уповноваженого ВРУ з прав людини з питань поновлення конституційних прав зросла утричі. Найбільше інституція займається питаннями повернення дітей, військових і цивільних заручників. Відповідно до Міжнародного гуманітарного права, повернення військовополонених відбувається після завершення військового конфлікту. Попри це, Україна уже здійснила 57 обмінів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ