Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Що потрібно складати для вступу до аспірантури?

Кабінет Міністрів України постановив, за якими результатами буде здійснюватися прийом на навчання для здобуття ступеня доктора філософії.

Цьогоріч усі, хто бажає вступати до аспірантури, повинен складати єдиний вступний іспит. Нагадаємо, що ЄВІ складається з двох частин: тесту з іноземної мови (англійської, німецької, французької, іспанської за вибором вступника) та тесту загальних навчальних компетентностей (ТЗНК).  

Відповідно до Постанови КМУ від 3 травня 2024 року, прийом на навчання для здобуття ступеня доктора філософії буде здійснюватися також за результатами: 

  • “єдиного вступного іспиту з іноземної мови, проведеного Українським центром оцінювання якості освіти відповідно до законодавства;
  • вступного іспиту із спеціальності або спеціальностей для міждисциплінарної програми (в обсязі програми рівня вищої освіти магістра з відповідної спеціальності);
  • інших форм вступних випробувань (іспити, співбесіди, презентації дослідницьких пропозицій чи досягнень)”. 

Важливо, що ця Постанова також передбачає те, що “вступник, який підтвердив свій рівень знань з іноземної мови, зокрема англійської мови, в обсязі, який відповідає рівню В2 Загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти, дійсним сертифікатом тестів TOEFL або International English Language Testing System, або сертифікатом Сambridge English Language Assessment, може не складати єдиний вступний іспит з іноземної мови”.

Під час визначення результатів конкурсу зазначені сертифікати прирівнюються до результатів єдиного вступного іспиту з іноземної мови з найвищим балом.

У Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2024 році також зазначено, що окремі абітурієнти звільняються від складання вступного іспиту з іноземної мови. Для цього їм необхідно підтвердити свій рівень знань дійсними сертифікатами міжнародних тестів:

  • знання англійської мови - дійсним сертифікатом тестів TOEFL, або International English Language Testing System, або сертифікатом Cambridge English Language Assessment (не нижче рівня B2 Загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти чи аналогічного рівня); 
  • німецької мови – дійсним сертифікатом TestDaF (не нижче рівня B2 Загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти чи аналогічного рівня); 
  • французької мови – дійсним сертифікатом тесту DELF або DALF (не нижче рівня B2 Загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти чи аналогічного рівня).

Під час визначення результатів конкурсу зазначені сертифікати прирівнюються до результатів вступного іспиту з іноземної мови з найвищим балом.

Важливо також, що тим, хто все ж складатиме вступний іспит з іноземної мови, слід врахувати умову допуску до нього. А саме успішне складання ЄВІ в 2023 або 2024 році з оцінкою за тест з іноземної мови не менше ніж 130 балів

Нагадаємо, що сьогодні, 7 травня, стартувала реєстрація майбутніх вступників до магістратури та аспірантури на участь у вступних випробуваннях. Раніше Гал-інфо розповідало про особливості тестувань у 2024 році. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ