Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Вступ-2024: особливості випробувань до магістратури та аспірантури

Через тиждень, 7 травня, стартує основний період реєстрації для участі у вступних випробуваннях на магістратуру та аспірантуру.

Реєстрація на ЄВІ та ЄФВВ-2024

7-29 травня 2024 року - перший етап кампанії, який незабаром розпочнеться для тих, хто хоче вступати до магістратури чи аспірантури. У цей період охочі повинні зареєструватися для складання єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування.

Важливо, що усі, хто планує вступати до магістратури або до аспірантури у цьому році, повинні складати єдиний вступний іспит. Про це сьогодні під час онлайн-трансляції розповіли керівники Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко, Валерій Бойко та Наталія Юр.

Зареєструватись на вступні випробування можна у будь-якому закладі вищої освіти, навіть якщо студент не здобував там попередній науковий ступінь. Реєстрацію здійснюватимуть приймальні комісії як при особистій присутності вступника, так і у дистанційному форматі. Під час цього етапу вступної кампанії учасники отримають екзаменаційні листки, які обов’язково слід буде мати із собою під час проходження вступного випробування. 

До 17 червня у своїх електронних кабінетах кожен учасник, який зареєструвався на основну сесію іспитів, отримає запрошення-перепустку, де буде зазначено дату, час і місце проведення тестування.

17-21 червня 2024 року - додатковий період реєстрації на відповідну додаткову сесію іспитів. Тоді до проходження вступних випробувань зможуть подати документи ті, хто з вагомих причин не встиг зробити це раніше. Якщо учасники вже були зареєстровані у 2024 році на основну сесію, то долучатись до додаткової вони вже не зможуть. Запрошення-перепустки учасники додаткової сесії отримають до 26 липня. 

Вступні випробування до магістратури відбудуться у межах двох сесій, відповідно до календарного плану організації та проведення у 2024 році вступних випробувань до магістратури, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України:

  • основна сесія: 24 червня - 15 липня (результати до 20 липня);
  • додаткова сесія: 31 липня -  14 серпня (результати до 20 серпня).

Структура та оцінювання ЄВІ

ЄВІ - єдиний вступний іспит, який є формою вступного випробування для вступу на навчання для здобуття ступеня магістра, а також для допуску до вступного іспиту з іноземної мови для вступу на навчання для здобуття ступеня доктора філософії / доктора мистецтва. Розробляє і проводить цей іспит Український центр оцінювання якості освіти.

Єдиний вступний іспит триває 120 хвилин та складається з двох частин: 

  • тесту загальної навчальної компетентності;
  • тест з іноземної мови (англійської, німецької, французької або іспанської на вибір вступника).

Тест з іноземної мови складається з 30-ти завдань і передбачає різні завдання, як-от: на встановлення відповідності, з вибором однієї правильної відповіді, на заповнення пропусків у тексті. Кожне завдання відповідає 1 тестовому балу.

Натомість тест загальної навчальної компетентності (ТЗНК) передбачає 27 завдань, за які учасник може отримати максимум 33 бали. Вони передбачають заповнення пропусків у мікротекстах та тести на вибір однієї правильної відповіді. 

Детальніше ознайомитись із тим, як якісно підготуватися до тесту загальної навчальної компетентності можна за посиланням.

Як і за тест з іноземної мови, бали за тест ТЗНК будуть переведені у шкалу 100-200 балів.Аби брати участь у конкурсному відборі потрібно набрати не менше 5-ти тестових балів. З меншими результатами випробування учасник не зможе вступати до магістратури.

Слід зауважити, що для вступу до аспірантури необхідно набрати не 5, а 9 тестових балів і більше. Тетяна Вакуленко зазначила, що умовою допуску до вступного іспиту з іноземної мови для вступу до аспірантури є успішне складання ЄВІ в 2023 або 2024 році з оцінкою за тест з іноземної мови не менше, ніж 130 балів, що відповідає 9-ти тестовим балам. 

Візуалізація Українського центру оцінювання якості освіти

З чого необхідно складати ЄФВВ? 

ЄФВВ - єдине фахове вступне випробування, яке передбачає оцінювання рівня підготовленості вступника до здобуття ступеня магістра з відповідної спеціальності / відповідних спеціальностей. 

На відміну від ЄВІ, розробкою завдань ЄФВВ займається не Український центр оцінювання якості освіти, а Міністерство освіти і науки України та Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти. 

Незалежно від предмету, Єдине фахове вступне випробування складатиметься зі 140 завдань, які учасник повинен виконати за 180 хв. Загалом предметів ЄФВВ є вісім, зокрема з:

  • економіки та міжнародної економіки;
  • політології та міжнародних відносин;
  • психології та соціології;
  • обліку та фінансів;
  • управління та адміністрування;
  • права та міжнародного права;
  • педагогіки та психології;
  • інформаційних технологій. 

Важливо, що цьогоріч вступ на магістратуру на окремі спеціальності обов’язково передбачає результати одного з тестів ЄФВВ на вибір вступника. Зокрема, фаховий іспит повинні складати ті, хто хоче вступати на такі спеціальності: 

  • 061 Журналістика;
  • 281 Публічне управління та адміністрування;
  • 242 Туризм 
  • 241 Готельно-ресторанна справа. 

ЄВІ та ЄФВВ відбуватиметься у різні дні, адже для окремих спеціальностей необхідні результати обох випробувань. Окрім цього, у різні дати відбуватимуть фахові іспити (ЄФВВ), адже абітурієнт може здавати до двох предметних тестів. 

Тестові бали предметних тестів ЄФВВ також переводитимуть до шкали 100-200 балів. Завдання є однаковими за структурою, незалежно від предмету, а для участі у вступному конкурсі необхідно отримати щонайменше 35 тестових балів.

Додамо, що ЄВІ та ЄФВВ відбуватимуться у формі комп’ютерних онлайн-тестів, які можна буде пройти лише в пунктах тестування. Така модель проведення випробувань є незмінною з 2022 року. Для проходження тестування вступник повинен обов’язково із собою мати оригінал екзаменаційного листка, отриманого під час реєстрації, документ, що посвідчує особу, та запрошення-перепустку. 

Як зазначають в Українському центрі оцінювання якості освіти, у випадку повітряної тривоги роботу над тестом буде припинено. А якщо тривога буде нетривалою, то абітурієнти зможуть продовжити участь у випробуванні. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ