Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Що варто знати про астму: рекомендації медиків Львівщини

Як зазначають у Львівській ОВА, у перекладі з грецької «астма» означає «важке дихання». Мільйони людей по усій планеті страждають від цієї недуги. Це хронічна хвороба, яка найчастіше проявляється періодичними нападами задишки та свистячими хрипами.

Якщо вас, періодично або постійно, турбують напади задухи, задишка при фізичному чи емоційному навантаженні, сухий, докучливий, подразнюючий кашель або кашель із виділенням в’язкого слизового харкотиння, відчуття свисту у грудях при видиху, не гаючи часу потрібно звернутися за професійною допомогою. Усі ці симптоми можуть свідчити про бронхіальну астму. Частота та ступінь важкості цих симптомів можуть бути різними. Наприклад, інтервал між нападами може коливатися від однієї години до одного дня. Як правило, напади відбуваються під час фізичної активності або вночі.

Захворювання розвивається як хронічне алергічне запалення бронхів, що призводить до їх гіперреактивності. Під час цього збільшується набряк бронхів, внаслідок чого звужуються дихальні шляхи, людина не може нормально вдихнути повітря чи видихнути.

«Астма - невиліковна. Проте можна контролювати перебіг захворювання та прояв симптомів. Генетична схильність в поєднанні з зовнішніми подразниками є найбільш поширеними факторами ризику розвитку астми.

Разом з тим до причини бронхіальної астми можна віднести: алергени (в тому числі й домашні, як от пил і пилові кліщі, пліснява, шерсть, пір’я, побутова хімія, тощо), спадкову схильність, шкідливі умови праці, часті респіраторні захворювання, низьку фізичну активність.

Аби зменшити ризики бронхіальної астми, важливо слідкувати за чистотою вдома, рівнем сухості повітря, обмежити використання побутової хімії, при підозрах на алергію, звернутися до лікаря, бути активними. І, що найголовніше - не займатися самолікуванням, а звертатися за допомогою до фахівців», - наголосила лікар-пульмонолог Центру легеневого здоров'я Христина Вольницька. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ