Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Щоб забрати приміщення, у Львові «банкрутять» поліклініки, – Ступницький

Свого часу Львівському національному медичному університету імені Данила Галицького та Львівській облраді вдалося зберегти від руйнування обласну стоматполіклініку. На черзі – комунальні заклади. Однак складається таке враження, що влада Львова через недофінансування намагається зробити міські комунальні стоматполіклініками банкрутами.

Про це екс-голова Департаменту охорони здоров’я, заслужений лікар України, професор Ростислав Ступницький розповів в інтерв’ю виданню «Справжня Варта»

За його словами, основною аргументацію, начебто, є економія для міста коштів, але цей аргумент є дуже відносним.

«Все фінансування на загальну медицину перебуває в межах 80%, це заробітна плата, і на ліки, можливо, залишається лише 7%. Тобто у бюджет закладене фінансування, де немає взагалі коштів на розвиток, –  каже Ступницький. –  Але, якщо ми говоримо про комунальні заклади і акцентуємо увагу саме на стоматологічних, то тут одразу постає аргумент – стоматологи беруть гроші. А чим відрізняється стоматолог від акушера-гінеколога чи хірурга? Хірургу потрібні інструменти, знання і руки. Щодо медикаментів, то ви прийшли в лікарню, і вам написали, що треба купити. Коли ви йдете до стоматолога, він вам не може написати: ідіть і купіть щось. Це не реально. Таким чином виходить, що стоматологи беруть гроші, а інші не беруть. Але ж насправді - всі беруть!»

За словами професора, фінансування для стоматологів Львова сьогодні зменшилось з 38 мільйонів, до 8 мільйонів грн. Свого часу таким самим чином хотіли зруйнувати обласну стоматполіклініку, каже він.

«Для того, щоб забрати приміщення, потрібно поліклініку зробити банкрутом. Яким чином? Якщо фінансування немає, то й заробітної плати автоматично не буде. Люди будуть скорочені, чи самі підуть, тому, що грошей немає. Приміщення залишається, його можна використати в будь-яких інших цілях. І я бачу сьогодні такі ж тенденції щодо комунальних закладів у місті Львові», – зауважує Ростислав Ступницький.

«У випадку з обласною стоматполіклінікою ми звернулися в обласну раду, потім в Кабмін – я тоді був деканом медичного університету, який був ініціатором та ідеологом цього процесу, – згадує лікар. – Кабінет міністрів передав стоматполіклініку, яку хотіли по ідентичній схемі перевести на госпрозрахунок, в Львівський медичний університет».

«Таким чином університет значно розширив не тільки свою матеріальну-технічну, але й територіальну базу. Якщо ми ліквідовуємо медичні заклади і при цьому нічого нового не створюємо – це не є розвитком, це шлях в нікуди» – впевнений екс-керівник департаменту охорони здоров’я.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ