Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Школярі давно підозрювали, вчені підтвердили: багато уроків - це шкідливо

Науковці знайшли зв'язок між інтенсивним навчанням у школі з великим обсягом домашніх завдань і ризиком короткозорості. Повідомила Українська правда.Життя.

Досі вважалося, що міопія зазвичай зумовлена генетичними причинами, але стрімке збільшення кількості дітей із такою вадою зору свідчить про те, що значущим фактором може виступати й зовнішнє середовище.

Міопія часто розвивається саме в дитячому віці, коли очне яблуко починає видовжуватися, ставати більше яйцеподібним, ніж сферичним, або коли кришталик стає надто вигнутим, через що світло, яке потрапляє в око, фокусується неправильно.

Науковці з лондонського Університету Сент-Джордж з'ясували, що учні "серйозних" шкіл, із великим навантаженням, мають міопію у 2,5 разу частіше, ніж діти звичайних навчальних закладів.

Результати дослідження, яке охопило 660 дітей із Північної Ірландії віком 12-13 років, оприлюднив журнал Ophthalmology & Visual Science.

"Схоже на те, що шкільні завдання – котрі вимагають роботи на близькій відстані (від підручника чи зошита) – можуть виступати серйозним фактором ризику міопії в дітей", - зазначив один із авторів, епідеміолог Крістофер Оуен.

Зі слів науковця, дані, які вони з колегами одержали, співпадають із результатами інших досліджень. Зокрема було виявлено, що в Східній Азії, де діти змалку дуже інтенсивно навчаються, показники з міопії катастрофічні.

Як писав журнал Nature, 16 років тому короткозорими були 10-20% китайців. Тоді ж як серед сьогоднішніх підлітків у цій країні від міопії страждають 90%.

Учені ще сперечаються щодо того, чи впливає саме кількість часу, який дитина проводить у школі, на ризик розвитку в неї короткозорості. Хтось вважає першопричиною брак денного світла, а деякі науковці винуватять довготривале перебування близько від очей книжок, екранів та зошитів.

Доктор Оуен згадує цікавий експеримент, проведений із мишами та курками. Коли їх спеціально тримали в такому приміщенні, де вони мусили дивитися на предмети лише зблизька, у піддослідних тварин розвивалася міопія.

Науковці підкреслюють: короткозорість – це не просто незручність через постійну потребу в окулярах. Міопія збільшує вірогідність розвитку серйозних захворювань у старшому віці, наприклад, глаукоми та відшарування сітківки.

Учені радять батькам дбати про те, щоби школярі більше часу проводили на повітрі, грали в рухливі ігри, отримували вдосталь сонячного світла (але уникали пекучого літнього сонця) та не захоплювалися гаджетами.

Українська правда.Життя

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ