Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Шляхи подальшої співпраці ДФС та Державного Департаменту США обговорили в Україні

Шляхи подальшої співпраці ДФС та Державного Департаменту США у напрямі посилення системи експортного контролю України обговорили під час зустрічі в.о. Голови ДФС Олександр Власов та представники Програми з експортного контролю та безпеки кордонів (EXBS) Державного Департаменту США. Про це проінформували 16 листопада у прес-службі Державної фіскальної служби України.

Олександр Власов окреслив американським експертам заходи, які здійснює фіскальна служба у рамках розпочатих проектів, та заплановані кроки щодо посилення безпеки митного кордону України.

«ДФС вже тривалий час співпрацює з представниками EXBS, які надають нам не лише технічну, але й консультативну допомогу. Від американських експертів ми отримуємо не лише підтримку наших заходів, але й професійні рекомендації щодо посилення ефективності запланованих нами кроків», – зазначив Олександр Власов.

На сьогодні триває реалізація сьомого етапу проекту «Надання технічної допомоги з метою посилення системи експортного контролю України та протидії розповсюдженню зброї масового знищення» в рамках Програми з експортного контролю та безпеки кордонів в Україні (EXBS) Посольства США в Україні. Він був розпочатим ще у червні 2013 року та триватиме до кінця вересня 2019 року. 

У рамках проекту здійснюється закупівля і поставка обладнання для покращення можливостей ДФС у сфері здійснення контролю за дотриманням вимог законодавства з експортного контролю, виявлення незаконних перевезень товарів, які можуть належати до зброї масового знищення, та запобігати їх незаконним перевезенням. Крім того, у рамках проекту проводяться навчальні заходи для співробітників ДФС для обміну досвідом як на центральному, так і на регіональному рівні, у сфері експортного контролю. 

Так, експертами EXBS вже проведено низку навчальних заходів щодо впровадження системи націлювання/виявлення ризиків, пов’язаних з переміщенням вантажів (ВМО CTS), ідентифікації товарів подвійного призначення, хімічних, біологічних, радіологічних, ядерних та вибухонебезпечних товарів тощо. 
Крім того, у рамках EXBS фіскальній службі було передано обладнання для проведення митного контролю на митних постах. 

За словами очільника ДФС, на сьогодні фіскальна служба зацікавлена у продовженні програм спільної співпраці, які допоможуть підвищити рівень безпеки кордонів щодо упередження незаконного переміщення товарів, зокрема тих, які належать до зброї масового знищення. 

Важливим для ДФС є і отримання від представників EXBS методичної допомоги щодо організації митного контролю з використанням досягнень світової практики, вивчення досвіду іноземних колег та їх кроків у напрямі посилення рівня безпеки кордонів. 

Олександр Власов відзначив, що саме використання на митницях сучасних технічних засобів контролю - сканерів, вагових комплексів, зчитувачів номерів та відеофіксації, а також обмін попередньою інформацією з митними органами інших країн та запровадження спільного контролю з країнами ЄС є основними кроками для ефективної боротьби з незаконним переміщенням товарів.

Крім того, він також повідомив, що для реалізації цих кроків ДФС ініціює спільну зустріч керівників митних адміністрацій суміжних з Україною країн ЄС для напрацювання спільних заходів щодо посилення співпраці та, зокрема, протидії транскордонній злочинності. 

У свою чергу представники EXBS заявили про свою готовність допомогти у розвитку міжвідомчої та міжнародної взаємодії України та прикордонних з нею країн ЄС. 

За словами американських експертів, вони готові долучитися до проектів ДФС щодо розбудови митного співробітництва та надати свої пропозиції та підтримку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ