Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Штрафи за підпал трави можуть підвищити у 200 разів

Як повідомили 8 квітня Гал-інфо у прес-службі ЛОДА, сьогодні на своєму засіданні Кабінет міністрів України підтримав проєкт закону про внесення змін до Адміністративного кодексу України щодо посилення відповідальності за самовільне випалювання рослинності або її залишків.
Фото: ДСНС

Цей документ напрацювали у Департаменті екології та природних ресурсів Львівської ОДА та запропонували Прем’єр-міністрові Денису Шмигалю і голові Верховної Ради Дмитру Разумкову наприкінці березня.

Про суть законопроєкту на засіданні Кабміну доповів міністр юстиції Денис Малюська. Він зазначив, що питання збільшення штрафів за підпали сухої рослинності справді на часі і на днях про це говорив також президент Володимир Зеленський.

“Суспільство давно ставило вимогу посилити відповідальність за подібні речі. Сьогодні ми бачимо є підпали зумисні, є ненавмисні, виключно з безвідповідальності. Вони шкодять природі, економіці України, ставлять під загрозу підприємства критичної інфраструктури, коли пожежа рухається швидким вітром в бік підприємств чи розподільчих електростанцій. Ці пожежі часом коштують нам десятки і сотні мільйонів гривень. Тому відповідальність має бути посилена. Впевнений, суспільство цього чекало”, - зазначив на засіданні уряду 

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

“Ми просили про підвищення штрафів - від 42 тисячі гривень, відповідальність для власників/орендарів, а також надати можливість складати протоколи поліції і рятувальникам. Під час нинішнього засідання уряду підняли питання і про криміналізацію цієї статті в законах. З приватних і публічних розмов, з коментарів у соцмережах, я можу сказати: люди будуть за. Бо так, як палять поля, ліси, смітники цього року, мабуть, не палили ніколи. Це другий Чорнобиль, який ми собі самі робимо”, - зазначив заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод.

Впродовж доби проєкт змін Адмінкодексу, який запропонувала Львівщина, мають доопрацювати у міністерстві фінансів та міністерстві економіки. Відтак його передадуть на розгляд відповідних комітетів та Верховної Ради України.  Також прем’єр пообіцяв просити народних депутатів, щоб вони поставилися до цих змін відповідально і з розумінням. 

Також під час засідання Кабміну йшлося про потребу збільшення резерву пального для гасіння пожеж в екосистемах. Прем’єр доручив звернутися для цього з протокольним дорученням до комісії ТЕБ і НС.

Нагадаємо, проєкт змін до Адмінкодексу від Львівської ОДА передбачає:

Підвищення штрафів за самовільне спалювання сухої рослинності - від 42 тисячі для звичайних людей та від 84 тисячі для посадовців. Найбільший штраф для посадовців 102 тисячі грн. 

Дозволити складати протоколи і штрафувати палія на місці представникам ДСНС, поліції, спеціально уповноваженим від виконкому місцевих рад.

Відповідальність за випалені поля мають нести також власники/орендарі, які неправильно, не добре доглядають свою ділянку.  І також голови місцевого самоврядування. Зараз у селах якась кругова порука.

З ініціативи заступника ЛОДА Юрія Холода у майже всіх районах Львівщини створені і здійснюють рейди спеціальні мобільні групи, які патрулюють поля на вихідних. За 4-5  квітня вони склали 46 протоколів. Від початку року разом на Львівщині палії заплатять усього 86 шрафів. Усе тому, що право складати протоколи і притягувати до відповідальності наразі мають лише Держекоінспекція та її громадські інспектори. Та й штрафи за підпали нікому не страшні - вони становлять від 170 до 340 гривень.

Щодня на Львівщині виникає до сотні пожеж. На вихідних пожежники гасили 197 підпалів в екосистемах. Від початку року - понад 2 тисячі.

За спалювання сміття або трави передбачена відповідальність

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, у парку "Знесіння" ймовірно через підпал пошкоджено 3−4 га заповідної зони.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ