Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Штучні ялинки: новорічний настрій & шкода довкіллю.

Наближаються новорічні зимові свята і супермаркети, ринки та магазини вже поповнили асортимент новорічними атрибутами.

Що потрібно знати при наданні переваги штучній ялинці?

В Україні діє ряд нормативно-правових актів та стандартів яким повинні відповідати ялинки штучні. Вимоги та норми безпеки для здоров’я, а також порядок проведення державної санітарно-гігієнічної експертизи на етапах розробки, виробництва, зберігання, реалізації і методів досліджень регламентуються Державними санітарними правилами і нормами безпеки іграшок та ігор для здоров’я дітей, затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України від 30.12.1998 № 12 (ДСанПіН 5.5.6.012-98).

Також існують державні стандарти України: ДСТУ 1724-92  «Іграшки. Прикраси ялинкові і ялинки штучні. Загальні технічні умови»  поширюється на ялинкові прикраси (далі – прикраси) і штучні ялинки, виготовлені з різних матеріалів.  Ялинки сертифіковані згідно з ДСТУ 1724-92, мають висновок Держпродспоживслужби України, не викликають алергії, безпечні для дорослих, дітей і домашніх тварин тварин.

Шкода штучної ялинки довкіллю починається вже з її виготовлення. На її виготовлення витрачається багато природних ресурсів. Найчастіше штучні ялинки везуть до нас з-за кордону, що включає ще і додаткові витрати палива та викиди парникових газів. За оцінкою експертів, вуглецевий слід від двометрової штучної ялинки становитиме близько 40 кілограмів парникових газів.

У складі пластикових ялинок часто є полівінілхлорид (ПВХ), що містить токсичні речовини, а барвники, якими фарбують ялинки, містять в собі свинець. При кімнатній температурі таке штучне дерево віддає велику кількість токсичних речовин, випарами від яких ми дихаємо. Потрапляючи в організм, особливо дитячий, вони викликають проблеми зі здоров'ям.

Щоб використання штучної ялинки було виправданим, воно повинно тривати від 10 до 20 років, адже часто по закінченню новорічних свят неякісна продукція перетворюється на відходи.

Для усвідомленого екологічного підходу недостатньо купити сертифіковану якісну штучну ялинку, набагато важливіше безпечно її утилізувати, після багаторазового використання, тобто здати у пункти прийому, де є гарантія безпечної утилізації такого типу відходів.

Не існує ідеальної новорічної ялинки без наслідків для довкілля, окрім тої, яка росте в лісі, в парку, чи на Вашій присадибній ділянці.

Цією статтею Компанія «Центр ЛТД» хоче привернути вашу увагу до усвідомленого і екологічного підходу при виборі штучних новорічний атрибутів.

Отож, якщо Ваш вибір - штучна новорічна ялинка:

1. Не купуйте надто дешевого виробу. Дешеві вироби - це неякісні матеріали.

2. Звертайте увагу на країну-виробника. Надавайте перевагу ялинкам, виготовленим в Україні, без використання сировини з-за кордону. Так ви будете знати, що ваша покупка обійшлася мінімальними викидами парникових газів під час транспортування.

3. Уважно оцініть якість виробу, огляньте надійність кріплення голок до гілок і гілок до стовбура, стики. Від цього залежить термін її експлуатації.

4. Оцініть виріб на відсутність різкого хімічного запаху.

5. Попросіть продавця надати сертифікат якості, щоб переконатися, що ялинка виготовлена з безпечних і протипожежних матеріалів.

6. Вивчіть упаковку, це допоможе зрозуміти, наскільки виріб відповідає екологічним стандартам.

7. Не забудьте про оптимальний розмір вашої ялинки по відношенню до площі вашого житла та місця для зберігання її після новорічного періоду. Якщо у вас немає місця для зберігання цілого дерева, то обирайте таке, що розкладається.

7. І на кінець пам’ятайте, що штучна ялинка має термін придатності, по закінченні якого її слід не просто викинути, а здати у спеціальний пункт для утилізації.

Вдалого вибору, щасливих новорічних свят і чистого довкілля!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ