Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Швеція надала Україні пряму бюджетну підтримку на 45 мільйонів євро

Підтримка та солідарність з боку Швеції з перших днів повномасштабної війни відіграли важливу роль для України

Фото: Depositphotos

Міністри фінансів України та Швеції обговорили посилення підтримки України та відвідали міста Київської області, які постраждали від збройної агресії рф.

Про це інформує пресслужба Мінфіну.

Міністр фінансів України Сергій Марченко та Міністр фінансів Королівства Швеція Елізабет Свантессон обговорили у Києві стан фінансової системи України, бюджетні потреби на 2024 рік та євроінтеграцію України. 

Також очільники Міністерств фінансів України та Швеції відвідали населені пункти Макарів, Буча та Ірпінь у Київській області, які постраждали від тимчасової окупації та збройної агресії рф. Вони вшанували пам’ять українців, які стали жертвами війни росії.

“Підтримка та солідарність з боку Швеції з перших днів повномасштабної війни відіграли важливу роль для України. Це й фінансова допомога, військова, гуманітарна підтримка. Швеція та Україна мають тривалий шлях міцної та плідної співпраці і ми прагнемо до подальшого розширення нашого партнерства”, — наголосив під час зустрічі Сергій Марченко.  

Нагадаємо, що пряма бюджетна підтримка від Швеції за час повномасштабної війни сягає близько 45 млн євро. 

Щодо стану економіки України, Міністр фінансів України зауважив, що останні економічні показники мали переважно позитивний характер. Прогноз ВВП передбачає зростання до 5% у 2023 році, інфляція у жовтні поточного року сповільнилась до 5,3%, порівнюючи з 7,1% у вересні та 26,6% у 2022 році. Економічна активність відновлюється, що своєю чергою стимулює зростання податкових надходжень.

Важливу роль у підтримці фінансової стабільності відіграє міжнародна допомога. Сергій Марченко зазначив, що збереження ритмічного зовнішнього фінансування у наступному році є життєво важливим. Потреба у зовнішньому фінансуванні у 2024 році сягатиме близько 41 млрд доларів США. Враховуючи спрямування всіх внутрішніх доходів держбюджету та внутрішніх запозичень на сектор безпеки й оборони, кошти від іноземних донорів необхідні для фінансування критично важливих соціальних та гуманітарних видатків.

Сергій Марченко додав, що для України важливо зберегти всебічну підтримку від ЄС. Україна та Європейський Союз продовжують активну роботу над підготовкою до започаткування механізму Ukraine Facility на 2024-2027 роки загальним обсягом 50 млрд євро. Нещодавно Європарламент підтримав створення даного інструменту. Своєю чергою Уряд України вже передав Європейській Комісії попередній проект плану реформ для Ukraine Facility.

Сторони також обговорили результати впровадження Україною заходів та політик для інтеграції в Європейський Союз. 8 листопада 2023 року Європейська Комісія рекомендувала розпочати переговори про вступ України до ЄС.

“Це історичний день для нашої країни. Вдячний Швеції та усім нашим партнерам з ЄС за визнання трансформаційних процесів України в умовах війни. Уряд України впроваджує необхідні політики та структурні реформи, а також гармонізує законодавство України з ЄС для повноцінної євроінтеграції”, — зазначив Сергій Марченко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ