Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Швеція назвала пріоритетну версію вибухів на «Північному потоці»

У прокуратурі Швеції 6 квітня заявили, що участь пов’язаної з державою структури є найбільш імовірним сценарієм вибухів, які вивели з ладу гілки російського газопроводу «Північний потік» у Балтійському морі.

Як пише Радіо Свобода, інцидент, який у різних країнах розцінили як акт саботажу, трапився наприкінці вересня минулого року.

Як зазначив прокурор Матс Люнгквіст, шведське слідство сподівається встановити винного у злочині, але «ймовірно, що це буде складно з урахуванням обставин».

Прокурор наголосив, що справа – непроста і потребує багато часу для розслідування. У Стокольмі не уточнили, коли може завершитися шведське слідство. «Вибухи сталися на глибині близько 80 метрів», – зазначив Люнгквіст, говорячи про обставини, що ускладнюють роботу експертів.

З урахуванням значних ресурсів і навичок, необхідних для здійснення такого нападу, основний напрямок слідства зосереджено на версії про причетність до підриву газопроводу державних структур.

У березні цього року в німецьких медіа з посиланням на неназваних офіційних осіб з’явилася інформація, що напад на трубопроводи, ймовірно, здійснила група із шести осіб. Вони нібито використовували яхту, орендовану у польській фірмі, що належить українцям. Влада України причетність до диверсії відразу ж відкинула.

The New York Times писала минулого місяця, що за актом саботажу на «Північному потоці» могла стояти якась проукраїнська група, яка складається з противників російського президента Путіна, але не пов’язана з українським урядом.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ