Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Скандал через українську у львівській школі: що сталося?

У соцмережах масово шириться історія про звільнення вчительки української мови в одній зі шкіл міста. Вчителька буцімто попросила учня-переселенця спілкуватися в закладі освіти державною мовою.
Фото ілюстративне: FOCUS.UA

Як зазначає авторка допису Лариса Ніцой, письменниця, педагогиня й громадська діячка, матір хлопця прийшла скаржитись на філологиню до керівництва школи, після чого вчительку-завучку звільнили "з приписом-забороною обіймати посади в майбутньому".

"Як?! Як таке могло трапитися у Львові? Чому змовчали вчителі? Де голос інтелігенції? Чому ніхто не відстояв, чому не піднялися на бунт? Мать-переселенка пожалілася, що її рєбйонка прітєсняют. Відділ освіти прислав комісію з 12 защітнікофф – і, вуаля (!), завуча звільнено! Львівські вчителі, ганебно змовчали. Змовчали! Школа імені Ірини Калинець! Школу названо іменем львів'янки, яка багато років провела в московитських таборах, але дожила до наших днів і померла 10 років тому",  написала Лариса Ніцой.

За словами авторки, історія трапилась у вересні минулого року. Нині у цій школі викладачі начебто толерують російську мову, якою спілкується частина переміщених дітей. Через це інші батьки перевели свого сина – "дитину-українця" на дистанційне навчання.

"Львове! Це ДНО. Українці Львова повинні згуртуватися і звільнити всю комісію, яка звільнила завуча. Інакше, це буде не дно, а ДНИЩЕ. Господи, невже фраза «Львів зогнив» - це правда? Не вірюююююю!", – додала жінка.

У коментарі під дописом обурені львів'яни та підписники почали вимагати офіційних коментарів представників міської влади та зокрема освітян міста щодо цієї ситуації.

У відповідь на ці та інші звернення начальник управління освіти ЛМР Андрій Закалюк заявив, що історія виявилась фейковою.  

"Спростовуємо те, що шириться у мережі: 

вчительку української мови не звільнили;

історія, описана у соцмережах, не пов’язана ні з вивченням, ні з вживанням української мови;

перед тим, як поширювати пости у мережі, варто добре розібрати ситуацію.

Львів і львів’яни ніколи не були і не будуть «дном» чи «днищем». Наша позиція залишається незмінною. Ми завжди підтримували і будемо підтримувати як українську мову, так і інтеграцію дітей в нове середовище", – прокоментував освітянин.



 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ