Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Смерть від пластику

Американський фотограф і режисер Кріс Джордан представив документальну стрічку "Альбатрос", зняту на острові Мідвей в північній частині Тихого океану. Про це пише "Комітет екологічного порятунку України" з посиланням на Daily Mail.

Острів знаходиться на відстані 2000 миль (близько 3200 км) від найближчого континенту, проте тисячі птахів, що живуть на ньому, були вбиті пластиковими відходами, які занесли туди океанські течії.  У стрічці зображені мертві птахи зі шлунками, повними пластмаси, та пташенята в оточенні пластикового сміття. Зубні щітки, запальнички, іграшки, пляшки – все, що ми використовуємо кожен день, опинилось на віддаленому Тихоокеанському острові.

Кріс Джордан сподівається, що шокуючі світлини змусять людей замислитися про проблеми, які забруднення пластиком викликає у глобальному масштабі.

"Цей матеріал вічний, але ми його викидаємо після першого ж використання. Альбатроси годують ним пташенят, бо плутають шматки пластмаси, що плавають на поверхні океану, із різнокольоровими кальмарами або каракатицями, – каже автор стрічки. – Але ми повинні визнати, що люди поодинці не можуть змінити ситуацію. Реальні зміни відбуваються тільки тоді, коли 100 мільйонів людей вирішать зробити щось".

Вперше Кріс Джордан відвідав острів у вересні 2009 року. Під час свого перебування там чоловік знайшов десятки тисяч загиблих птахів. Саме тоді він захопився ідеєю створити цю стрічку. Загалом впродовж восьми років Кріс провів на острові 94 дні, зафіксувавши більше 400 годин відеоматеріалів.

Альбатроси на острові не мали природних хижаків і тому не демонстрували жодного страху перед людьми. Це дозволило Крісу Джордану наблизитися до альбатросів під час зйомок документальної стрічки.

"Цей досвід був травматичним не тільки через те, що ми бачили страждання птахів, а й тому, що він показав нам руйнівну силу нашої культури масового споживання", – поділився Кріс Джордан.

"Комітет екологічного порятунку України"

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ