Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Сміттєва диверсія проти Львівської ОДА

Сміттєва диверсія проти Львівської ОДА. Уряд Гройсмана не зуміє створити бездефіцитну пенсійну систему. Україна посіла невисокий щабель у міжнародному рейтингу конкурентоспроможності, а також є світовим аутсайдером за якістю дорожнього покриття.

Дональд Трамп зробив Рекса Тіллерсона відповідальним за санкційне ущемлення Кремля, Куба погрожує, що Білий Дім отримає на горіхи, якщо вивезе своїх дипломатів із острова, «Раша тудей» не хоче стати офіційним іноземним агентом у США, експертка Інституту Кеннана відстоює право Кремля на пропаганду, а на самій Москві посилюється духовноскрепне поводження із свободою слова. Кремль послідовно продовжує тренд «розчленування Європи» і посприяв проведенню Cataxit.

Команда Олега Синютки на сторожі законності

Ось і знову на Прикарпатті затримали дві вантажівки із львівськими муніципальними відходами, водії яких мали намір розвантажитись у недозволеному місці. Одного правопорушника затримали на трасі до міста Долина, а іншого – між селами Рахиня і Слобода Долинська.

Слідопити Львівської ОДА встановили, що зловмисним перевізником є ФОП «Гангур М.В». Його ідентифікували за номерами державної реєстрації та за фіксацією зазначених сміттєвозів на львівських вагових комплексах. Законопослушні чиновники ЛОДА вимагають у правоохоронців, аби ті суворо покарали свавільного перевізника, оскільки він самовільно змінив маршрут і без дозволу вивантажив МТВ в іншому місці.

У Львівській обласній адміністрації твердо переконані, що випадки подальшого несанкціонованого розкидання львівських муніципальних відходів є підступною диверсією однієї широковідомої політичної партії проти добросовісної ЛОДА. Чиновник Назарій Романчук повідомив: «Усе сміття, яке вивозиться за координації Львівської ОДА, вивозиться на законних основах і під контролем. Усі договори з полігонами проходять попереднє погодження у департаменті ЖКГ. Без мого підпису жодне сміття у рамках нашої діяльності не вивозиться. Щодо фактів скидання сміття в інших областях, там працює поліція. Попередньо є бачення, що певна політична сила хоче внести деструктив у роботу з вивезення сміття».

Уряд Гройсмана не зуміє створити бездефіцитну пенсійну систему

Олександр Данилюк, міністр фінансів, заявив, що уряд Гройсмана впродовж своєї каденції не зуміє створити бездефіцитну пенсійну систему. Міністр розповів: «Ми фіксуємо дефіцит ПФ в абсолютних цифрах. Звичайно, сам бюджет ПФ буде рости, а дефіцит в абсолютних цифрах – ні. Отож у відсотках дефіцит буде зменшуватися. Коли-небудь, можливо, ми вийдемо на бездефіцитну пенсійну систему, але це точно не перспектива п'яти років».

За свою професійну непридатність чиновник отримує заробітну платню у розмірі від 50 до 110 тисяч гривень, – повідомило агентство «Українські новини» з посиланням на відповідь на інформаційний запит до Міністерства фінансів.

Під час зустрічі з прокурорами Дніпропетровської області Луценко висловив претензії керівникові Мінфіну за те, що той «не підвищив зарплати прокурорам із вересня», наголосив на його службовій непридатності й заохотив прем'єр-міністра Гройсмана відправити міністра Данилюка у відставку.  За словами Луценка, міністр Данилюк не тільки боляче кривдить прокурорів, а й халатно ставиться до виконання інших своїх обов'язків, оскільки саме з вини Мінфіну все ще не реалізовані кошти, конфісковані у Януковича.

Генеральний прокурор обурився праведним гнівом: «Я не розумію, є закон України. На його підставі гроші, які ми забрали у Януковича, повинні піти на сільські лікарні, на нове озброєння, на техніку для армії. І раптом хтось у Міністерстві фінансів вирішує, що це буде не в серпні, а в грудні. А як провести тендер у грудні і закупити обладнання, ніхто не подумав? А як побудувати дорогу в грудні і провести тендер, ніхто не подумав? Я вважаю, що це цілковита ознака службової недбалості».

До хронічно дірявого бюджету Пенсійного фонду Генеральний прокурор України зацікавлення не виявив.

Світовий рейтинг України

Всесвітній економічний форум опублікував щорічну доповідь «Індекс глобальної конкурентоспроможності, 2017-2018 рр.», в якому проаналізовані економічні показники 137 країн. У загальному заліку топ-10 кращих країн за показником конкурентоспроможності держави розташувались у такому ранжуванні: Швейцарія (1), США (2), Сінгапур (3), Нідерланди (4), Німеччина (5), Гонконг (6), Швеція (7), Великобританія (8), Японія (9), Фінляндія (10).

Україна опинилась у восьмому десятку, посівши 81 місце. Європейські сусіди України розташувались на різних щаблях: Естонія (29), Латвія (54), Литва (41), Польща (39), Словаччина (59), Угорщина (60), Молдова (89), Румунія (68).

Україна – аутсайдер автомобільних доріг

За якістю дорожнього покриття Україна опинилася майже наприкінці світового рейтингу, посівши 137 місце серед 144 країн світу. Станом на сьогодні 97% українських автодоріг потребують оновлення. Всього в Україні є орієнтовно 170 тисяч км доріг: 50 тисяч км – дороги державного значення, 120 тисяч – місцевого. За ремонт перших відповідає «Укравтодор», другі – в юрисдикції місцевої влади. Основні витрати «Укравтодору» йдуть на фінансування дрібного (ямкового), середнього і капітального ремонту, виплату кредитів і боргів минулих років, утримання і безпеку на дорогах. У проекті бюджету на наступний рік передбачено 40 мільярдів гривень на ремонт і будівництво доріг.

Cataxit по-іберійськи

Влада Каталонії після референдуму зробила гучну заяву про відокремлення від Іспанії. Оріолі Жункерас, заступник голови Женералітата Каталонії, заявив, що парламент автономії в односторонньому порядку оголосить рішення про незалежність регіону.  Карлес Пучдемонт, голова уряду Каталонської автономії, підтримав свого колегу й наголосив, що Каталонія завоювала право бути незалежною всупереч опору офіційного Мадриду.

Натомість Маріано Рахой, прем'єр-міністр Іспанії, заперечив, що у Каталонії відбувся правовий референдум стосовно незалежності, а також заявив, що більшість каталонців виступили проти відокремлення від Іспанії. Результати виборів і голосування саморобними бюлетенями прем'єр-міністр Іспанії назвав фальшуванням реального стану справ. За стилем проведення цього заходу та за рівнем агресивності каталонський референдум схожий на кримський шабаш трирічної давнини.

Нагадаємо, видання «El Confidencial» звинуватило Путіна у бажанні «роздрібнити Іспанію» і знайшло зв'язок між Москвою і наміром Каталонії провести референдум про незалежність. Автори статті стверджують, що Кремль «роками ятрить рану каталонського тяжіння до незалежності», оскільки це «входить в його стратегію ослаблення Євросоюзу». За версією іспанських журналістів, Кремль діє через свою маріонетку – засновника «WikiLeaks». Джуліан Ассанж і раніше поширював серед каталонців антиіспанські настрої, а  починаючи з 9 вересня, «опублікував десятки твітів на підтримку каталонського сепаратизму».

Куба погрожує США

Влада Куби пригрозила США «негативними наслідками» за те, що Білий Дім скоротив число своїх дипломатів, на яких ставили експеримент зі застосування акустичних атак. У Гавані заявили, що не несуть жодної відповідальності за акустичні атаки на американських дипломатів. Навпаки, уряд Куби наполягає на збільшенні числа американських дипломатів та активізації  розслідувань зазначеного інциденту.

Скорочення числа американських дипломатів на Кубі через акустичні атаки на будівлю американської дипломатичної місії, а також подальша відмова в американських візах для кубинців є поспішним рішенням, яке матиме для Вашингтона негативні наслідки, – залякувала Жозефіна Відаль, директорка відділу зв’язків із США у МЗС Куби.

Орієнтовно з 2 жовтня почнеться поступова й часткова евакуація співробітників американського посольства на Кубі, а в першу чергу членів їхніх сімей – дітей і дружин.

Понад два десятки дипломатів, які працюють на Кубі, поскаржилися на нездужання – нудоту, втрату слуху, головний біль і труднощі з орієнтацією в просторі – без видимих на те причин. Розвідка США припустила, що нездужання зумовлені акустичними атаками із застосуванням поки що невстановленого звукового обладнання третіх країн, найімовірніше – РФ.

США не чекатимуть на 1 лютого 2018 року

Нагадаємо, 2 серпня президент Дональд Трамп підписав закон про запровадження нових санкцій проти РФ, Ірану і Північної Кореї. Тобто, США ухвалили закон, в якому дали московським клептократам 180 днів на повалення режиму Путіна. У разі невиконання доручення Дональда Трампа фінансова розвідка США візьметься за конфіскацію майна не тільки олігархії РФ, а й членів їхніх сімей. Проте у Білому Домі вирішили пасивно не очікувати 180 днів, а напрягти кремлівську камарилью раніше, суттєво зіпсувавши їм і новорічні, і різдвяні свята.

Міністерство фінансів США повідомило, що суворіші обмеження будуть запроваджені вже через місяць, із 28 листопада, стосовно умов фінансування руских компаній в енергетичному й фінансовому секторах, які перебувають під санкціями. Для енергетичних компаній запровадять скорочення терміну кредитування із теперішніх 90 днів до 60, у банківському секторі – від нинішніх 30 до 14 днів.

Міністерство фінансів США керується законом «Протистояння впливам РФ у Європі та Євразії» (CRIEEA Countering Russian Influence in Europe and Eurasia, Act of 2017). Цей акт став частиною ширшого законодавчого пакета для запровадження санкцій також і проти Ірану та Північної Кореї.

«Раша тудей» припинить дезінформацію у США

Головна редакторка «Russia Today» нарікає, що незабаром їй доведеться повертатись на Москву. Пропагандистський рупор Кремля може припинити антиамериканську пропаганду в США через вимоги американської влади зареєструватись у статусі іноземного агента. Раніше офіційний речник МІД РФ Маша Захарова повідомила, що вимоги США до пропагандистських московських телеканалів «Russia Today» і «Sputnik» суперечать принципам московської свободи слова.

Натомість Девід Кічіллін, конгресмен Палати представників США від штату Род-Айленд, повідомив, що телеканал «RT» («Russia Today»), є рупором міжнародної пропаганди Кремля. Він поширює необ'єктивну і свідомо деформовану інформацію, обслуговуючи інтереси московської влади.

У розсекреченій доповіді розвідслужб США сказано, що телеканал «RT» став ще одним – окрім кібератак – інструментом втручання Кремля у президентські вибори в США. Окрім того, телеканал займається політичною пропагандою, не будучи зареєстрованим як «іноземний агент», як того вимагає закон FARA. Реєстрація «RT» як іноземного агента не може бути сприйнята як обмеження свободи слова. Мета реєстрації – покращити прозорість діяльності іноземних пропагандистських каналів на території США.

Законопроект, що містить поправки до закону FARA (Foreign Agents Registration Modernization Act), пропонує надати Міністерству юстиції США особливі повноваження для виявлення джерел фінансування і структури управління всіх іноземних агентів, включно із «Russia Today» і «Sputnik».

Інститут Кеннана відстоює право Кремля на пропаганду

У США врешті збагнули фатальну шкідливість від діяльності на американській території осередків ворожої пропаганди і почали активно шукати способи протистояння. Телеканал CNN навів приклад доцільності такої цензури.

Університет Еморі провів спеціальне дослідження, присвячене популярному американському сайтові «Reddit». Там закрили форуми, де учасники писали повідомлення, сповнені ненависті як до окремих американських верств, так і США загалом. Власники сайту вирішили не блокувати окремих дописувачів, а закрити весь форум. Як стверджують дослідники університету Еморі, таке рішення спрацювало позитивно: американофоби пішли зі сайту і не створили свого нового  угрупування на іншому ресурсі.

Ніна Янкович, співробітниця інституту Кеннана центру Вудро Вільсона, стала на захист прокремлівських пропагандистів. Вона погодилась, що закон про реєстрацію іноземних агентів у США був створений ще у 1938 році саме для того, щоби боротись із поширенням ненависті – із фашистською пропагандою. Однак рашисти – це фашисти, а тому до них не варто застосовувати цей закон. Тим паче, що і Маша Захарова, речниця МІДа РФ, пригрозила США, що відповідь Кремля буде жорсткою і симетричною.

А головний аргумент експертки інституту Кеннана полягає у тому, що без «Russia Today» і «Sputnik» американцям «буде загрожувати перешкода отримувати важливі репортажі з Москви у ці дуже небезпечні і важливі часи». Кепські для американців обставини виникнуть у тому випадку, якщо на Москві теж заборонять американські кореспондентські пункти. Наскільки більшості американців насправді потрібна інформація про руску американофобію, співробітниця інституту Кеннана не повідомила.

На Москві своя «свобода» слова

Депутати Держдуми РФ запропонували дозволити Генеральній прокуратурі без рішення суду блокувати сайти, які анонсують несанкціоновані акції,  поширюють заклики до покращення соціального рівня руского населення або просто не сподобаються руским прокурорам своїм «свободомислієм». При цьому процедура відновлення доступу до сайтів у поправках до закону «Про інформацію, інформаційні технології і про захист інформації» не прописана, думаки РФ про це не подбали.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ