Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Через складність впровадження е-квитка може постраждати міський бюджет Львова

У Львові через "технічні складності", учні, що матимуть пільговий квиток зможуть безкоштовно їздити в міському транспорті цілий рік. Про це повідомили на сьогоднішній постійній комісії транспорту, зв'язку та міської мобільності.

Фото: Depositphotos

З січня 2022 року у Львові планують запустити е-квиток, однак електронна форма оплати проїзду буде працювати в тестовому режимі і лише для пільгових категорій громадян. Це заплановано з метою того, щоб уникнути технічних збоїв та проблем з фінансами. 

Як зазначив керівник Департаменту міської мобільності Олег Забарило, учні не будуть мати жодних лімітів щодо кількості поїздок та зможуть пересуватись транспортом безкоштовно навіть влітку. Нагадаємо, відповідно до рішення Львівської міської ради, школярі у Львові мають право на безкоштовний проїзд лише під час навчального року та за умови пред’явлення учнівського квитка.

“Учні з електронним квитком зможуть їздити без жодних кількостей поїздок на всі 12 місяців, через те, що нам технічно складно зробити так, щоб літо випадало, тому зробили таким чином”, - зазначив Олег Забарило. 

Також він прокоментував ситуацію стосовно кількості безкоштовних перевезень для пільгових категорій. Зазначимо, чиновники пропонували надати 60 безкоштовних проїздів пільговикам в місяць, далі прийдеться оплачувати повний квиток. Ціна квитка у водія становитиме 15 грн, але в разі користування "Леокарт" – 10 грн.

“На разі спілкуємося з департаментом, попередньо хочемо це вилучити. Якщо вийде, то відповідно зробимо це для всіх пільгових категорій. Єдине є застереження, що вилучення цієї норми призведе до додаткових втрат міського бюджету, але в цей четвер на виконком якраз будемо виносити це рішення”, - розповів Олег Забарило. 

Про те, де можна отримати пільговий квиток та які документи необхідно мати при оформленні читайте в нашому матеріалі: 26 пунктів прийому документів на пільговий електронний квиток.

Для студентів Львова все залишається незмінним, а саме абонемент цій категорії продаватимуть з 50% знижкою. 

Довідка. 

У Львові до пільгових категорій належать:

  • учасники бойових дій, інваліди війни та військової служби, батьки, вдови та діти військовослужбовців, які загинули або пропали безвісти під час проходження військової служби, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи (ЧАЕС);
  • ветерани військової служби, органів внутрішніх справ, національної і податкової поліції, державної пожежної охорони, кримінально-виконавчої служби та служби цивільного захисту;
  • реабілітовані, люди з інвалідністю 1 та 2 групи, особи, які супроводжують інвалідів, діти з багатодітної сім’ї, пенсіонери;
  • пенсіонери за віком та особи з інвалідністю 3 групи мають право на безоплатний проїзд у міському транспорті Львова.

Нагадаємо, переможцем конкурсу на впровадження електронного квитка у Львові став чесько-український консорціум компаній Mikroelektronika spol s r.o., та SoftServe - Municipal Technologies LLC. Чеська Mikroelektronika є експертом у виготовленні обладнання та розробці систем для е-квитка та успішно реалізувала цей сервіс не лише у Чехії, але й низці країн Європи, Азії та Південної Америки. Водночас SoftServe – найбільша глобальна ІТ-компанія з українським корінням, надає послуги консалтингу та розробки програмного забезпечення для сотень компаній у США та країнах ЄС.

В рамках співпраці над цим проєктом, SoftServe буде залучений до роботи над низкою програмних продуктів для управління сервісом, а також розроблятиме мобільну та веб-аплікації для мешканців міста.

Доповнено.

Як повідомили Гал-інфо в компанії SoftServe, тарифну політику е-квитка розробляє ЛМР, а реалізовується це у програмному забезпеченні, розробником якого є Мікроелектроніка. Оскільки це є account-based рішення, місто зможе змінювати тарифну політику на власний розсуд. Частина, яку розробляв SoftServe - це додаткові функції оплати через веб та мобільну аплікації. Цей функціонал готовий до тестування і підключення, як тільки місто вирішить до цього етапу приступити.

Олег Засадний, керівник проекту е-квитка у SoftServe:

«SoftServe вчасно і в повній мірі виконує усі зобов’язання у рамках проєкту з розробки е-квитка для Львова. Рішення про поетапне впровадження проєкту ухвалене містом відповідно до рекомендації ЄБРР. Це зроблено з метою, аби і обслуговуючі організації, і мешканці міста призвичаїлись до користування сервісом. На першому етапі користуватися системою е-квитка зможуть виключно пільговики, які не платять за послуги перевезення. В наступних етапах будуть додаватися пасажири, які будуть оплачувати за проїзд. Функціонал оплати за перевезення розробляється компанією Мікроелектроніка. Оскільки наступний етап буде можливо впровадити вже через 3 місяці після впровадження першого етапу, це має відбутися до початку канікул. Таким чином, жодних змін для бюджету не повинно бути».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ