Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Сьогодні 120 річниця з дня народження Юрія Липи
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Сьогодні 120 річниця з дня народження Юрія Липи

Сьогодні, 5 травня, 120 річниця з дня народження громадського діяча, письменника, публіциста, одного з визначних ідеологів українського націоналізму Юрія Липи. Про це інформує прес-служба ЛОДА.
Фото: Львівська ОДА

Юрій Липа народився в сім’ї Івана Липи - видатного українського письменника,лікаря і борця за самостійність України.

Початкову освіту здобув в Одеській гімназії №4, після чого вступив до Новоросійського університету.

З 1917 року Юрій Липа починає свою літературну діяльність. Перші твори друкує в часописі ʺВісник Одесиʺ. Тоді ж виходять його перші брошури: ʺСоюз визволення Україниʺ, ʺКоролівство Київське за проектом Бісмаркаʺ, ʺНосіть свої відзнакиʺ, ʺГетьман Іван Мазепаʺ. З початком національно-визвольних змагань Юрій Липа бере активну участь у військових діях на боці проукраїнської сторони. Друком виходить його книга ʺТабори полонених українцівʺ.

1922 року Юрій Липи вступає до Познанського університету, де починає здобувати професію лікаря. Разом з тим він не полишає літературної діяльності. Виходить друком його перша збірка поезій під назвою ʺСвітлістьʺ.

1929 року, після закінчення університету, разом з Євгеном Маланюком Юрій липа організовує літературну групу ʺТанкʺ. 1931 року виходить друга збірка поезій митця ʺСуворістьʺ. Юрій Липа чітко окреслив особливості української літератури та напрями її розвитку у своїх літературознавчих працях: ʺРозмова з порожнечею ʺОрганізація почуттяʺ, ʺБоротьба з янголомʺ, ʺСіре, жовте і червонеʺ та ін. 1934 року виходить перший роман письменника ʺКозаки в Московіїʺ, а дещо пізніше – збірка есе ʺБій за українську літературуʺ. 1936 року виходить тритомна збірка новел про події в Україні 1917-1920 років під назвою ʺНотатникʺ.

З початком війни Юрій Липа стає активним учасником підпільного руху опору. 1943 року переїхав до м. Яворів на Львівщині, де працював лікарем. 20 серпня 1944 року був закатований органами НКВС неподалік села Шутова Яворівського району.

Нагадуємо, що 24 грудня 2019 року Львівська обласна рада своїми рішеннями проголосила 2020 рік на Львівщині Роком Івана, Галини та Юрія Лип.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ