Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Сьогодні - день народження гривні

2 вересня 1996 року гривня замінила українські карбованці і стала національною валютою України, нагадав Національний банк України.

Обмін українських карбованців на гривню (банкноти і розмінні монети) проводився з 2 до 16 вересня 1996 року (100 000 карбованців:1 гривня). У цей період у готівковому обігу України паралельно функціонували як гривня, так і український карбованець. Після 16 вересня 1996 року єдиним засобом платежу на території України стала гривня.

На момент заміни однієї грошової одиниці на іншу в обігу було 338,1 трлн. карбованців. У результаті переходу на гривню було вилучено 97% емітованих до цього карбованців (327,9 трлн. крб.). За цей період Національний банк України ввів у готівковий обіг банкноти гривні на суму понад 3,1 млрд. грн.

Зараз в готівковому обігу країни перебуває 2,8 млрд. банкнот та 12,0 млрд. монет.

Станом на 1 вересня 2015 року загальна кількість банкнот на душу населення становила 64 штуки, а розмінних монет – 269 штук.

"Номінальний ряд грошових знаків України налічує нині 16 номіналів, із них дев’ять номіналів банкнот та сім номіналів монет, що належним чином забезпечує потреби грошового обігу країни", – додає заступник Голови Національного банку України Яків Смолій.

За його словами, на сьогодні банкноти третього покоління (зразка 2003 – 2007 років) та четвертого покоління (зразка 2014 року) становлять майже 98%, від усіх банкнот, що перебувають в обігу. У березні 2015 року в обіг уведено банкноту номіналом 100 гривень зразка 2014 року, яка має удосконалений дизайн та посилений комплекс захисних ознак, у тому числі для візуального контролю населенням. З цієї банкноти розпочався процес оновлення банкнот зразка 2003 – 2007 років.

"Система захисту банкнот гривні перебуває на одному рівні із системами захисту банкнот провідних країн світу, – зазначає Яків Смолій. – Так, наприклад, на банкнотах гривні (середніх та високих номіналів) для візуального контролю застосовуються  оптично-змінні зображення, що не імітуються за допомогою комп’ютерної та копіювальної техніки. Аналогічні захисні елементи запроваджено, зокрема, на банкнотах євро та доларів США (останніх серій)".

Наразі ситуація з підробленими банкнотами національної валюти є контрольованою та не має загрозливого характеру. Так, за підсумками 2014 року, на 1 млн шт. справжніх банкнот гривні припадало приблизно 3 підроблених банкноти (у 2013 році – 3,5 шт., у 2012 році – 4,1 шт., у 2011 році – 3,4 шт.). У країнах Євросоюзу, для порівняння, виходячи з даних офіційного сайта Європейського центрального банку, за підсумками 2014 року цей показник становив приблизно 48 шт. підроблених банкнот євро (у 2013 році – 45 шт., у 2012 році – 35 шт., у 2011 році – 46 шт.).

"Упродовж усіх 19 років Національний банк України постійно працює над удосконаленням дизайну та елементів захисту банкнот гривні. Період, що пройшов з часу запровадження національної валюти, характеризувався складними процесами в політичному та економічному житті країни, проте Національний банк України у сучасних умовах, як і раніше, готовий забезпечувати економіку держави банкнотами і монетами необхідних номіналів та  якості",  – зауважив заступник Голови Національного банку України Яків Смолій

Довідка.

Cвоє прагнення мати власну валюту як невід’ємний атрибут незалежності Україна проголосила ще в липні 1990 року в Декларації про державний суверенітет. У 1991 році відповідно до Акта проголошення державної незалежності Президія Верховної Ради України прийняла постанови "Про затвердження назви і характерних ознак грошової одиниці України" (10 грудня 1991 року) та "Про розмінну монету України" (2 березня 1992 року), у яких було визначено, що грошовою одиницею України є гривня, а її сотою частиною – копійка.

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ