Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні – Міжнародний день захисту дітей

У середу, 1 червня, у світі відзначають Міжнародний день захисту дітей

Міжнародний день захисту дітей заснований у 1949 році за рішенням сесії Міжнародної демократичної федерації жінок, а почали його святкувати в 1950 році в 51 країні світу.

Захист дітей та їх права завжди викликали пильну увагу міжнародного співтовариства. Ще в 1924 році Ліга Націй прийняла Женевську Декларацію прав дитини. У той час права дітей розглядалися в основному в контексті заходів, які необхідно було прийняти відносно рабства, дитячої праці, торгівлі дітьми. У 1959 році Організація Об'єднаних Націй прийняла Декларацію прав дитини, в якій проголошені соціальні і правові принципи, що стосуються захисту і благополуччя дітей. 

Проте Женевська декларація прав дитини 1924 року та Декларація прав дитини 1959 року мали лише декларативний та рекомендаційний характер, а для захисту і забезпечення прав дитини необхідні були конкретні закони й міжнародні договори. Тоді й постало питання щодо законодавства стосовно прав дітей. 20 листопада 1989 року Генеральною Асамблеєю ООН була прийнята Конвенція про права дитини, яка вважається світовою конституцією для дітей. Україна ратифікувала цю Конвенцію 27 вересня 1991 року і з того часу цей документ є частиною національного законодавства.

В Україні День захисту дітей відзначається згідно з Указом Президента №568/98 від 30 травня 1998 року.

Сьогодні в різних країнах світу, в тому числі і в Україні, проходять різні заходи з метою привернення уваги до потреб дітей і необхідності захисту їх прав.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ