Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні греко-католики та православні відзначатимуть Надвечір‘я Різдва Христова

Різдвяний Святвечір – це день напередодні свята Різдва Христова. За монастирським статутом у цей день на трапезі дозволена лише кутя - варена пшениця (або рис) з медом. У Різдвяний Святвечір не їдять й не п‘ють до першої зірки. Як тільки з’явиться зірка, вечеряють кутею. Саме в цю ніч перед Різдвом, за народним повір'ям, панують дві сили: добра і зла. До якої людина приставала, та й творитиме з ним дива. Одна закликає колядувати і прославляти народження Христа за святковим столом, а інша збирає на шабаш відьом.
Ще здавна ввечері по селах ходила по будинках коляда (калитка) - переодягнені хлопці у вивернутих шубах і зі звіриними масками на обличчях. Величали хазяїв, не шкодуючи щедрих слів. Вважалося, що в цей день, останній перед Різдвом, снігопад - вірна ознака процвітання господарства в новому році. А якщо в цей день мороз - у родині буде злагода та любов.
            Завтра греко-католиків та православних чекає одне з найбільших християнських свят -- Різдво Христове. Адже саме з Різдва Христова почалася нова ера, і відзначати свято почали вже в перших століттях.
Спочатку це був суворо встановлений день - 6 січня і називався Богоявленням. Ця дата не мала ніякого відношення до дати появи на світ Божественного немовляти, тому що цей день був невідомий. Але зазначена дата носила глибокий символічний зміст. Древня Церква співвідносила "двох Адамів" - першої людини на Землі, і Христа - нового, другого Адама. Перший Адам - винуватець гріха і смерті всього роду людського. Другий Адам - творець життя і джерело спасіння людей. При цьому вважалося, що Христос народився в той же день, в який був створений перший Адам - у шостий. Свято Богоявлення зазнало змін і стало вважатися народженням Бога у вигляді простої людини, у звичайних умовах і при нелегких побутових обставинах. Вже в стародавності Різдво прижилося й широко поширилося у всьому західному і східному світі. Звичай наряджати в ці дні ялинку прийшов з Німеччини, де він існував з давніх часів. Вважалося, що ялинка зі свічами і прикрасами - символ духовного світла і рятівних плодів благодаті Божої.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ