Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні Міжнародний день жестових мов

Міжнародний день жестових мов ухвалено на 72-й сесії Генеральної Асамблеї Орга­нізації Об’єднаних Націй 19 груд­ня 2017 року і відзначається щороку 23 вересня, починаючи з 2018 року.

Дата 23 вересня була обрана не випадково, адже саме у цей день 1951 року у Римі (Італія ) була заснована Всесвітня фе­дерація глухих (ВФГ), яка натепер об’єднує понад 70 мільйонів глухих людей у всьому світі та 135 на­ціональних асоціацій глухих.

Однією з головних ці­лей ВФГ є збереження жестових мов та культури глухих як передумов реалізації прав людини для глухих осіб.

Метою Міжнародного дня жестових мов є підвищення обізнаності суспільства про жестові мови та посилення стату­су жестових мов.

Завдяки сучасним технологіям послуга надання допомоги перекладача жестової мови  в теперішніх умовах стала доступною для всіх.

В Україні ця корисна послуга під назвою «Сервіс УТОГ» створена відділом зв’язків з громадськістю виконавчого апарату Центрального правління УТОГ. Послуги перекладу надаються всім, хто звернувся, БЕЗКОШТОВНО.

Користь від такої допомоги є не лише особам з порушеннями слуху, а й чуючим людям, які повинні порозумітися з ними, щоб надати їм необхідну допомогу: медикам, працівникам соціальних служб,  поліції тощо.

У Львівській області дану послугу надають перекладачі жестової мови  Львівської обласної організації УТОГ в рамках провадження статутної діяльності.

У 2020 році за результатами проведених конкурсів, Львівській обласній організації УТОГ з обласного бюджету надано дофінансування на реалізацію мікропроєкту «Дистанційна доступність для людей  з інвалідністю по слуху» в сумі 12,6 тис. гривень,  а також фінансову підтримку на статутну діяльність для виконання проєкту «Доступність до інформації жестовою мовою» в сумі 46,67 тис. гривень.

Заходи відбуваються в рамках реалізації Комплексної програми соціальної підтримки окремих категорій громадян Львівської області на 2018-2020 роки.

Загалом, заходами проєктів  буде охоплено близько 2400 осіб з вадами слуху.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ