Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині обговорили впровадження політики гендерної рівності

Відбувся спільний моніторинговий візит на Львівщину представників секретаріату Уповноваженого ВР України з прав людини та агенції ООН- Жінки. Про це повідомили в пресслужбі Львівської обласної ради.

Голова міжфракційної групи "Рівні можливості" Львівської обласної ради Соломія Риботицька, депутатка обласної ради Марія Кульчицька-Волчко, а також директор департаменту соціального захисту населення Львівської обласної військової адміністрації Роман Андрес зустрілися з представниками  моніторингової групи щодо дотримання місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування прав і свобод та забезпечення потреб різних груп жінок та чоловіків, особливо із числа вразливих, в умовах воєнного стану в Україні у Львівській області. Участь у зустрічі взяв позаштатний радник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, депутат Львівської обласної ради Тарас Подвірний.  

Захід організовано в рамках Меморандуму між Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини та структурою ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок.   Учасники зустрічі обговорили впровадження політики гендерної рівності, гендерні аспекти децентралізації в умовах війни. Йшлося також про проблеми внутрішньо переміщених осіб, пріоритети вразливих груп жінок та реалізацію їхніх прав, зокрема про необхідність звернути більше уваги на здоров’я жінок з інвалідністю, їхню інтеграцію та вчасне гуманітарне реагування на проблеми людей.    

Роман Андрес повідомив, що за офіційними даними Єдиної інформаційної бази внутрішньо переміщених осіб, станом на 3 березня 2023 року на території Львівської області перебуває 241981 внутрішньо переміщена особа. У тому числі 173 306 сімей,  70 455 дітей, 9 128 осіб з інвалідністю, 32 241 пенсіонер. 9 490 осіб потребують працевлаштування.  

«Під час засідань міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості» ми порушуємо соціальні питання, проблеми внутрішньо переміщених осіб. Щодо проблем домашнього насильства співпрацюємо з поліцією, з департаментом соціального захисту ОВА та з громадськими організаціями», - розповіла Соломія Риботицька.   «Жінки та літні люди, які рятуючись від війни приїхали на Львівщину потребують роботи, не завжди мають необхідні компетенції. Наше завдання допомагати їм адаптуватися, інтегруватися у громади Львівщини, створювати робочі місця. Проблеми ВПО – це економічна, соціальна, гуманітарна складова. Ми намагаємося систематизувати усі проблеми щоб надавати людям якісну допомогу», - зазначила Марія Кульчицька-Волчко.  

Депутатки також наголосили на труднощах, які виникають через обмеження виїзду за кордон для депутатів місцевих рад. «Обмеження щодо виїзду за кордон ускладнює та гальмує важливі ініціативи. Депутати місцевих рад проводили активну громадську, волонтерську діяльність. Сповільнення співпраці та комунікації з закордонними партнерами вплине на ефективність роботи депутатів та зменшить можливості допомоги суспільству в умовах війни», - зазначила Соломія Риботицька.  

Представники моніторингової групи рекомендували обласним депутатам провести оцінку потреб мешканців громад, напрацювати чіткий кризовий план діяльності міжфракційного об’єднання та працювати над розробкою стратегії відновлення для області.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ