Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Сьогодні свій день народження святкує Ліна Костенко

Сьогодні, 19 березня, свій день народження святкує одна із найвідоміших українських письменниць сучасності Ліна Костенко. Геніальній поетесі-шістдесятниці виповнюється 91 рік.
19 березня - День народження Ліни Костенко

Народилася Ліна Василівна Костенко у сім’ї вчителів 19 березня 1930 року в місті Ржищеві на Київщині. Батьки майбутньої поетеси з ранніх літ прищеплювали дитині високі моральні, етичні й естетичні смаки, подавали літературні, фольклорні та історичні взірці для наслідування, - передає УНІАН.

Ще будучи ученицею, вона почала відвідувати літературну студію при журналі "Дніпро", який редагував Андрій Малишко. Свої перші вірші Ліна Костенко випустила у 16 років. Загалом письменниця є автором понад 15-ти поетичних збірок, а також прозового роману "Записки українського самашедшого", що вийшов у світ 2010 року.

Серед численних нагород поетеси – Шевченківська премія, котрої її було удостоєно у 1987 році за історичний роман у віршах "Маруся Чурай".

Громадянська позиція й цікаві факти про Ліну Костенко

Ліна Костенко є беззаперечним моральним авторитетом для багатьох українців, адже не заплямувала себе компромісами з жодною владою. У неї завжди вистачало сміливості дивитися правді в очі й казати категоричне "ні" підлості, брехні та зрадництву.

У радянські часи брала активну участь у дисидентському русі й не боялася висловлювати свою громадянську позицію. Так, у 1966 році під час львівського судилища над братами Горинями письменниця кинула їм квіти. Згодом написала листа на захист В’ячеслава Чорновола у відповідь на наклеп на нього в газеті "Літературна Україна".

За власну принциповість Ліні Костенко довелося розплачуватися тривалим виключенням із літературного процесу. Однак під час вимушеного мовчання поетеса не сиділа склавши руки та створила свої найкращі твори – "Берестечко", "Маруся Чурай" та поезії, що згодом ввійшли до збірок "Над берегами вічної ріки" та "Неповторність".

Вона одна з небагатьох культурних діячів країни, що відмовилися від звання Героя України. У 2005 році на це Ліна Костенко відреагувала словами "Політичної біжутерії не ношу!"

Письменниця не могла не відреагувати на вторгнення Росії до України. У 2015 році вона долучилася до гуманітарної акції "Другий фронт АТО" та передала на фронт декілька збірок своїх поезій із побажаннями та словами підтримки.

Нині Ліна Василівна воліє мовчати – за письменницю говорять її твори. І це мовчання поетеси є надзвичайно промовистим, є своєрідною позицією.

Варто зауважити, що Ліну Костенко хочуть номінувати на Нобелівську премію з літератури у 2022 році. Відповідну ініціативу 17 березня підтримав Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ