Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Сьогодні у Брюсселі відбудуться газові переговори Україна-Росія-ЄС

Тристоронні консультації з питань взаємодії в газовій сфері між Росією, Україною і Європейською комісією пройдуть у понеділок в Брюсселі в офісі ЄК.

Про це пише Економічна правда з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

Цю серію консультацій вдалося запустити минулого літа. Перша зустріч була організована 17 липня в Берліні за участю міністра економіки та енергетики ФРН Петера Альтмаєра.

На ній сторони спробували обговорити, як будуть будуватися відносини Росії і України після 2019 року, коли закінчиться діючий контракт на транзит.

Міністри домовилися зустрічатися кожні 6-8 тижнів, але другу зустріч вдалося провести тільки через шість місяців.

Несподіваним стало те, що делегацію "Газпрому" на зустрічі в понеділок буде очолювати не заступник керівника голови правління Олександр Медведєв (як оголосила Єврокомісія в своєму анонсі), а глава концерну Олексій Міллер. Також з російської сторони бере участь міністр енергетики Росії Олександр Новак.

Українську сторону представляють міністр закордонних справ України Павло Клімкін, голова правління "Нафтогазу України" Андрій Коболєв.

Тристороння зустріч розпочнеться о 15:00 за місцевим часом, а перед нею пройдуть зустрічі з кожним із міністрів. За підсумками переговорів (ЄК сподівається, що це може бути о 17:00 за київським часом) віце-президент Марош Шефчович планує прокоментувати її підсумки в секторі преси.

"Газпром" і "Нафтогаз" давно перейшли на судовий формат спілкування. "Нафтогаз" вже більше трьох років (станом на понеділок це +1153 дня) не закуповує газ в Росії.

У лютому минулого року Стокгольмський арбітраж зобов'язав "Газпром" виплатити"Нафтогазу" штраф 4,63 млрд доларів за недозавантаження української труби. З урахуванням раніше прийнятого рішення за контрактом на поставку "Газпром" повинен доплатити українській стороні 2,56 млрд доларів.

"Газпром" оскаржив це рішення в шведському суді. Не чекаючи завершення розгляду апеляції, "Нафтогаз" розгорнув кампанію щодо арешту закордонних активів "Газпрому".

Є й інші позови. За рішенням Антимонопольного комітету України українська влада стягує з "Газпрому" штраф 172 млрд гривень (6,4 млрд доларів) за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу України.

"Газпром" після невдалих спроб оскаржити ці рішення в українських судах ініціював міжнародний арбітражний процес за регламентом ЮНСІТРАЛ. "Нафтогаз" також подав до Стокгольмського арбітражу позов на 12 млрд доларів, вимагаючи переглянути тариф на транзит газу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ