Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Сьогодні у Львові відкривають виставку "Три життя Великої Людини"

Сьогодні, 12 травня, до 130-річчя від дня народження Патріарха Йосифа Сліпого у Львівському музеї історії релігії презентують виставку "Три життя Великої Людини".
фото - пресслужба ЛОР

Про це інформує пресслужба ЛОР.

«Експозиція виставки побудована за хронологією і розкриває три різні періоди життя Йосифа Сліпого – період від народження і до моменту його канонічного вступу на митрополичий престол Української греко-католицької церкви, вісімнадцятирічний період ув’язнення і заслання у сибірські табори, діаспорний період», - розповіла науковий співробітник музею Олена Малюга.

Перший розділ побудований на основі архівних документів як з фондів Музею, так і з колекції Центрального історичного архіву у Львові. Це світлини про дитячі й юнацькі роки Йосифа Сліпого, богословські студії в Інсбруці (Австрія) й Римі (Італія), працю на посаді ректора Львівської духовної семінарії і Львівської богословської академії, священичі й митрополичі свячення, випробування Першої і Другої світових воєн.

З фондової збірки Музею представлять книги з приватної бібліотеки Митрополита, його екслібрис (авторство Святослава Гординського), видання Богословської академії, документи з особистим підписом Йосифа Сліпого, чернетку праці «Головні правила сучасного душпастирства», портрети (автор Євген Безніско), інші речі. Комплекс світлин для експонування надав Тарас Завадовський.

«Сила духу проти насильства» – назва другого розділу виставки, яку експонують у внутрішньому дворику. Це банерна виставка про вісімнадцятирічний період ув’язнення Йосифа Сліпого у таборах Сибіру (Сиблаг, Воркутлаг), Мордовії (Дубравлаг), Красноярського краю, вбивчі періоди етапування. Побудована вона на основі документів, які надали з архіву СБУ.

Третій тематичний блок виставки розміщено у колишній кухні Домініканського монастиря. Це експонати, які відображають життя і діяльність Митрополита після звільнення з радянських концтаборів, так званий «діаспорний» період.

Деякі експонати розповідають про роль Папи Римського Івана XXIII у звільненні Йосифа Сліпого, участь у II Ватиканському соборі, відвідини українських парафій на всіх континентах світу, заснування Українського католицького університету імені святого Климента, будівництво в Римі собору Святої Софії, пам’ятника Тарасові Шевченку.

Цікавими будуть документи, пов’язані з перепохованням Йосифа Сліпого з приватної колекції Романа Гери, які після завершення виставки він подарує Музеєві, а також конверти, листівки, пам’ятні стрічки тощо.
Відкриття о 14 годині, пл. Музейна,1.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ