Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні у народі відзначають Свято Меланки

Напередодні cтарого нового року сьогодні, 13 січня 2007 року, в Україні відзначають Свято Меланки. Ще його називають Щедрим вечором, або Щедрою (Другою) кутею. Святом Василя називають старий новий рік і відмічають його 14 січня.
 На відміну від Святого вечора під час Щедрої вечері накривають багатий стіл,  де  переважають м'ясні страви. Вдруге протягом зимових свят готують кутю. Випікають і спеціальні хліби “Меланку” та “Василя”.
У народі вірили, що на Меланки, у ніч з 13-го на 14 січня, рослини розуміють людську мову, а тварини навіть самі розмовляють по-людському. Тварини в  цю  ніч  могли поскаржитись  Богові  на господарів,  якщо ті погано ставилися до них.  Тому в цей день худобу доглядають дуже  ретельно,  добре годують, чистять, пестять.
Зазначимо також, що, згідно з даними опитування, проведеного соціологічною службою Центру ім. О.Разумкова в грудні 2006 року, 92% громадян України святкують Новий рік, 89% — православне Різдво, 67% — Старий Новий рік (Новий рік за юліанським календарем — у ніч на 14 січня).
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ