Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні у США відзначають День бабака

День бабака – це головне метеорологічне свято для жителів США і Канади, яке святкується 2 лютого. Проте звичай передбачати погоду за поведінкою гризуна, що прокинувся 2 лютого став популярним по всьому світу.

Свято бабака, невипадково відзначають саме сьогодні, адже за старим стилем цього дня – Стрітення Господнє, день, коли зима зустрічається з весною.

Наймасштабніше святкування відбувається в Панксатоні, штат Пенсільванія, США. З ранку о 7:25 збираються на Індичій гірці біля нори сплячого бабака Філа. Будять його чоловіки одягнуті у фраки щоб він спрогнозував коли очікувати прихід весни. Про це інформує УНН.

За прикметою вважається, що якщо день похмурий, бабак не бачить своєї тіні і спокійно залишає нору – зима скоро відступить, а якщо день сонячний, бабак бачить свою тінь і ховається назад у нору – на нас чекає ще шість тижнів зими.

Цю традицію перейняли і українці. В нас також є своя зірка – бабак-метеоролог на ім’я Тимко. Він живе на університетській біологічній станції в Харківській області.

Згідно з українськими традиціями, бабак прокидався від зимової сплячки на свято Євдокії 14 березня. Він виходить на світло, тричі свистить, а потім знову лягає на іншу сторону і так спить до Благовіщення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ